2024. április 27. szombat Zita
Most végre kiderülhet, ki dolgozik majd a jövő üvegházaiban

Most végre kiderülhet, ki dolgozik majd a jövő üvegházaiban

agrarszektor.hu
Az elkövetkező évtizedekben a munkavállalóknak egyre inkább robotizált, gépesített és digitalizált környezetben kell dolgozniuk. De hogyan biztosíthatja a kertészeti ágazat - amely már most is nehezen talál alkalmazottakat -, hogy elegendő ember akarjon az üvegházakban dolgozni?

A jövő üvegházaiban az egyszerűbb, gyakran ismétlődő feladatokat már robotok fogják elvégezni. A munkavállalóknak egyre kevesebb kapcsolata lesz a kollégáikkal, ugyanis a gépek átvették a logisztikai műveletek egy részét, emiatt pedig a dolgozók kevésbé lesznek mobilisak a munkájuk során - olvasható a Future Farming oldalán. Ráadásul ezek a tevékenységek egyre inkább rövid ciklusúvá válnak, és az adattudományok alkalmazásával a munkavállalókat egyre inkább a személyes teljesítményük alapján fogják értékelni, ami azt is jelenti, hogy kevesebb hely marad a kölcsönös kapcsolatokra.

A Wageningeni Egyetem (WUR) üvegházi kertészettel és virághagymákkal foglalkozó üzletága éppen ezért elindította a Joyride Horticulture projektet, amelyben jó munkakörülményeket keresnek az elsődleges folyamatban dolgozó munkavállalók számára. Az üvegházi kertészetben való munkavégzés már a külföldi munkavállalók számára is egyre kevésbé vonzó, pedig az ágazatnak továbbra is szüksége lenne rájuk. A holland egyetem által elindított projekt során 6 "személyiséget" fejlesztenek ki a kertészetben konkrét megoldásokká és termékekké.

Milyen dolgozókra van és lesz szükség az üvegházakban?

A "The Cool Worker" (hűvös munkás) projektben a WUR azt keresi, hogyan lehet kevésbé forróvá tenni a munkát az üvegházban, például az ehhez igazított ruházat, az aktív szellőztetés, a helyi hűtés és árnyékolás révén. A "The Ambient Worker" (környezettudatos dolgozó) esetében a digitális technikák alkalmazásáról van szó, amelyek támogatják a munkavállalót a munkájában, például videoutasításokkal és a feladatminőségi teljesítmény intelligens rendszerek és gépek általi közvetlen visszajelzésével. A "The Social Worker" út a kollégákkal való kapcsolattartásról és a coaching menedzsmentről szól: hogyan tarthatja a munkavállaló például munka közben is a kapcsolatot a kollégákkal egy kép és fejhallgató segítségével?

A "csapatmunkás" a munkahelyi csapaton belüli kohézióról szól. Hogyan tudnak jobban együttműködni egymással, például úgy, hogy a részlegüket minivállalkozásként működtetik, és a teljesítményt csapatként ellenőrzik. A "biztonságos munkavállaló" a fizikai egészséggel és biztonsággal foglalkozik: ide tartozik például a fittség és a sérülésmentes munkavégzés. Végül a "Cobot Worker" a munka jövőjéről szól: hogyan fognak kinézni a munkahelyek, a feladattervezés és a belső közlekedés a jövőben, ha a munka egy részét robotok végzik?

A Joyride Horticulture számos "társadalmi-technikai kísérletet" végez: a különböző utakat többek között üvegházi kertészeti vállalkozókkal és alkalmazottaikkal együtt vizsgálják meg (akiket a saját nyelvükön szólítanak meg). A cél az, hogy a kertészet vonzó munkaadó maradjon, többek között a munkavállalók nagyobb megbecsülése révén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!