2024. április 23. kedd Béla
Vége! Három megyében is feloldották a tűzgyújtási tilalmat

Vége! Három megyében is feloldották a tűzgyújtási tilalmat

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023. augusztus 6-tól visszavonta a tűzgyújtási tilalmat Borsod Abaúj-Zemplén, Heves és Pest vármegyékben. A hatóság ugyanakkor arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy 5 vármegyében változatlanul érvényben maradt a korlátozás, ezért különösen ezeken a területeken fontos az elővigyázatosság!

A visszavonással érinett vármegyékben az elmúlt napokban lehullott csapadék következtében csökkent a tűzkockázat, valamint átnedvesedett az 1 és 10 órás holt biomassza. A döntést az is indokolta, hogy a hullámzó hidegfrontból további csapadék várható, illetve a csökkenő hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is - írta meg a Nébih.

Erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom megszűnése után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli és a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról, a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

A tűzveszélyes időszak a továbbiakban is fennmarad a következő vármegyékben: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg. Ezeken a területeken tehát továbbra is tilos a tűzgyújtás, azaz nem szabad tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút- és közútmenti fásításokat, továbbá a parlag- és gazégetést is! Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

FRISSÍTÉS: A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőtől, azaz 2023. augusztus 7-től az alföldi vármegyékben is visszavonta a tűzgyújtási tilalmat. A hatóságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elmúlt 24 óra csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért visszavonják a tűzgyújtási tilalmat augusztus 7-től Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben - tájékoztattak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!