2024. április 25. csütörtök Márk
Aggódnak a cégek az új erdővédelmi szabályozás miatt

Aggódnak a cégek az új erdővédelmi szabályozás miatt

agrarszektor.hu
A nagy kávé- és kakaóimportőrök szerint megvalósíthatatlan az erdőirtás megakadályozását célzó uniós jogszabály, ám a jogalkotók, a befektetők egy része és a civilek szerint kellő felkészültséggel ez nem lehet probléma. A nem alkalmazkodó cégek komoly bírsággal néznek szembe.

– írja a Reuters. Az ellenkezés annak ellenére történik, hogy maguk a vállalatok, valamint a kávé- és kakaóipar egésze önkéntes, nyilvános kötelezettségvállalásokat tettek az ellátási láncok megtisztítására, olyan harmadik felek által végzett auditok segítségével, mint a Fairtrade.

Komoly bírságot lengettek be

A múlt hónapban több nagybefektető is azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a kérdéssel kapcsolatos aggodalmak miatt a "kockázatos" ellátási láncú fogyasztási cikkeket gyártó vállalatoktól való elfordulásra kényszerülhetnek. Más befektetői csoportok szerint a program megvalósítható, és jelezték: továbbra is kitartanak az erdőirtás ellen fellépő cégek mellett.

Sok a gyakorlati kérdés

Nagyon nehéz lesz ezt a törvényt a gyakorlatban végrehajtani, mert a kávé ellátási lánca nagyon összetett, és a nyomon követhetőség nagyon nehéz

- mondta a Reutersnek Giuseppe Lavazza Group elnöke, Giuseppe Lavazza. "A szövetségünkön keresztül tárgyalunk az európai hatóságokkal, hogy megpróbáljuk megtalálni a megoldást".

Az uniós szabályokat további iránymutatás nélkül nehéz lesz végrehajtani, mondta Lavazza, rámutatva a kávéval foglalkozó közvetítők nagy számára. "A kávéellátási lánc ezen sajátos jellemzői miatt a csomagok szintjén történő nyomon követhetőség hatalmas kihívást jelent az ágazat számára, mivel a kis ültetvények esetében nem feltétlenül állnak rendelkezésre a földrajzi elhelyezkedésre és a kapcsolatokra vonatkozó információk" - tette hozzá.

A jogalkotó szerint nehéz, de megoldható

Christophe Hansen, aki az Európai Parlamentben a jogszabályról folytatott tárgyalásokat vezette, elmondta:

Nem hiszem, hogy ez lehetetlen. Az biztos, hogy kihívást jelent majd számukra, mert a kávéágazat termelői gyakran kisebb szereplők. De beépítettük a törvény szövegébe az Európai Bizottság azon kötelezettségét, hogy segítsen különösen a kistermelőknek abban, hogy képesek legyenek megfelelni a követelményeknek.

Az Oreo-gyártó Mondelez a Reutersnek elmondta, hogy nem világos, hogy az uniós hatóságok hogyan fogják ellenőrizni vagy végrehajtani ezt a törvényt. "Több párbeszédet kellene folytatni arról, hogy a gyakorlatban hogyan valósítsunk meg valamit a helyszínen" - mondta Dirk Van de Put vezérigazgató a múlt hónapban a Reutersnek adott interjúban.

Olyan nonprofit szervezetek, mint az Earthsight, a Fern és a Solidaridad szerint a törvény többnyire arra kötelezi a vállalatokat, hogy tegyenek eleget önkéntes vállalásaiknak, és ne vásároljanak többé erdőirtott területekről.

A kávé ellátási láncok nyomon követése - összetettsége ellenére - teljes mértékben lehetséges. Más ágazatok, mint például a kakaó, már jó úton haladnak afelé, hogy ezt megtegyék

- mondta Julia Christian, a Fern erdészeti kampányokkal foglalkozó jogásza.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!