2024. április 29. hétfő Péter
Fillérekért veszik itt a meggyet a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik itt a meggyet a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Beindult a meggy szezonja Magyarországon, azonban nem kell mindenáron a piacra, illetve a boltokba mennie az embernek ahhoz, hogy hozzájusson a gyümölcshöz. Magyarországon ugyanis számos "Szedd magad" meggy ültetvény található, ahol a bolti ár alatt, azaz akár kilogrammonként 350-400 forintos áron kínálják a garantáltan friss magyar meggyet.

A Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács becslése szerint az idei meggytermés Magyarországon mintegy 15-20 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyi, 64 ezer tonnás betakarított termésnél. Hozzátették, van azonban némi bizonytalanság pozitív és negatív irányban egyaránt azáltal, hogy rendkívül heterogén a termés mind fajtánként, mind termesztőkörzetenként. Vannak olyan termesztőkörzetek, ahol körülbelül tavalyi, vagy annál valamivel jobb termést fognak betakarítani, és vannak körzetek, ahol legfeljebb a tavalyi termés felét. A fajták között is óriási eltérések vannak. Az Érdi bőtermőtől (első korai főfajta) egész jó, sőt helyenként nagyon jó termés várható. A cigánymeggy mindenhol nagyon gyengén teljesít (20-40 százalékos termés van), és általában a Debreceni bőtermő is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért lett gyenge a termés idén

A gyenge termés egyik oka az, hogy az extrém aszály a tavalyi évben vélhetően visszavetette a nyári virágrügy-fejlődést, és hiába volt jó az őszi csapadékellátottság, a tavaszi-nyári szárazság erősen ott hagyta a nyomát a meggyültetvényekben - tudatta elemzésében a terméktanács. Mindez pedig a jó idei virágzás ellenére a virágok rossz vagy nem kielégítő kondíciójában és termékenyülő képességben ütközött ki. Az sem segített a gyümölcsön, hogy az idei március-április során több hullámban alakultak ki erősebb éjszakai lehűlések, így fagykárosodást is szenvedtek a virágok: vélhetően „megfáztak” a virágszervek annyira, hogy az - a tavalyi extrém aszály káros hatásai mellett - tovább rontotta a virágok termékenyülő képességét. Az április közepén kezdődő, és nagyon hosszan, mintegy 3 hétre elhúzódó virágzás alatt, illetve a virágzást követően a terméskötődés időszakában gyakran volt hűvös, szeles, csapadékos, fényszegény időjárás, ami virágzáskor akadályozta a méhek járását és a beporzást, majd rontotta a termékenyülést, a virágzást követően pedig nehezítette a terméskötődést. Mindezek együttes eredője az lett, hogy sok virágból nem kötődött gyümölcs, vagy a rosszul kötődött gyümölcsök a természetes tisztuló hullás során (májusban) hullottak le. A FruitVeb kiemelte azt is, hogy a virágzáskori hűvös, csapadékos időjárás okán sok helyen nagyon jelentős monília-fertőzés tapasztalható, ami egyúttal jelentős aktív termőfelület csökkenést és termésveszteséget is okoz.

A tavalyi extrém aszály után nagyon sok - még jó kondícióban lévő - meggyültetvényben is 10-20%-os fapusztulást tapasztaltak idén tavasszal a gazdák, ami egy év alatt egy nagyon jelentős tőszámkiesést jelent. Még inkább megdöbbentő, hogy öntözött ültetvényekből is érkezett jelentés számottevő mértékű fapusztulásról

- hangsúlyozta jelentésében a szervezet.

Mi a helyzet a magyar meggy minőségével?

A gyümölcsminőség egyelőre nagyon jónak tűnik: az ültetvények átlag alatti termésterhelése és a bőséges csapadék okán a gyümölcsméretek nagyon jók. Ugyanakkor még nagyon nagy kockázatot jelent egy esetleges antraknózis-fertőzés, ami jelentősen ronthatja a minőségi árualapot.

Meggyben ott vagyunk a topon az EU-ban

Friss meggyben és cseresznyében Magyarország az EU legnagyobb exportőre, világszinten hasonlóan jó pozíciót foglal el már évek óta. A gyümölcs főként konzerv formájában érkezik a fogadó országok piacára, a fagyasztott állapotú termékek pedig többnyire Lengyelországból kerülnek szállításra világszerte. Európában a legtöbb meggyet Németország importálja, elsődlegesen hazánkból és Lengyelországból - derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összefoglalójából.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FruitVeb 2023 tájékoztatása szerint a hazai konzervipar június 20-22. körül fog elindulni a feldolgozással, tehát ez lesz a szezon érdemi kezdete, de nagyobb tömegben június 25. körül indulhat a szüret. A hazai és az európai feldolgozóipari szereplők egyöntetű és egybehangzó véleménye szerint minden feldolgozóipari szegmensben (konzervipar, hűtőipar, léipar) az ilyenkor szokásosnál 10-20%-kal több tavalyi áru van készleten, ami a fogyasztás (kereslet) hasonló mértékű visszaesésével magyarázható. A feldolgozóipar szereplői egyelőre azzal számolnak, hogy - a piac felvevőképességéhez igazodva - valamivel kevesebb meggyet dolgoznak fel, mint tavaly.

A magyar meggy szempontjából legnagyobb jelentősége a meggybefőtt piacának van, hiszen a meggy 60-70 százaléka a belföldi és külföldi konzerviparban hasznosul. Fontos tényező, hogy a meggybefőtt nagy német vevői a tavalyi befőttárakhoz képest semmilyen további áremelést nem hajlandóak elfogadni, ami nagymértékben köszönhető annak is, hogy a magyar meggybefőtt-gyártók szervezettsége rendkívül alacsony. A terméktanács hangsúlyozta azt is, hogy a tavalyi meggybefőtt árak várható változatlanságával szemben a meggybefőtt előállítás költsége a tavalyi évről idénre mintegy 20 eurócentet emelkedett üvegenként. Ugyanakkor nem csak a feldolgozás költségei nőttek drasztikusan, hanem a meggytermesztés költségei is: a hektáronkénti költségek mintegy 30-50%-kal növekedtek az elmúlt 2-3 évben, idén pedig a gyenge termés tovább növeli a kilogrammonkénti önköltséget.

A gazdák már tavaly sem kaptak érdemben magasabb termelői árat, mint 2021-ben vagy 2020-ban, annak ellenére, hogy az inputanyagok, az energia és az élőmunka ára extrém módon emelkedett.

Mennyi az annyi?

Döntően június közepétől, de akadnak olyan helyek, ahol már a hónap elejétől vannak „Szedd magad!” meggy akciók. Amíg az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a 2023. június 12-18-ig tartó héten 1300 forint volt egy kilogramm hazai meggy a Budapesti Nagybani Piacon, addig a „Szedd magad!” gyümölcsösök listáját böngészve találunk 350-400 forintos kilogrammonkénti áron kapható meggyet is. Ha ez utóbbi opciót választjuk a finom, érett, házi gyümölcs beszerzésére, akkor fontos, hogy a látogatás előtt mindig tájékozódjon az ember, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, és hogy mit kell magával vinnie a vásárlónak a szedéshez. Emellett azt is célszerű megnézni, hogy az adott helyen be kell-e jelentkezni előre, illetve indulás előtt ellenőrizni az adott termelő közösségi oldalán, vagy honlapján, hogy nyitva van-e még aznap, vagyis megéri-e egyáltalán elindulni. Ebben óriási segítséget jelenthet például a Gyümölcsvadász oldala, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök "Szedd magad" akciói között lehet böngészni. A meggy esetében az alábbi akciók várnak az élelmes magyarokra:

Pest vármegye és Budapest környéke:

Győr-Moson-Sopron megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Fejér megye

Heves megye

Veszprém megye

Bács-Kiskun megye

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!