Óriási változás a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja húsvétkor

Óriási változás a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja húsvétkor

agrarszektor.hu
Az elmúlt években jellemzően a januári és a februári - vagyis a legkisebb forgalmú hónapokat követően - a húsvétot megelőző időszakban megugrott a boltok forgalma - mondta az InfoRádióban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ilyenkor jellemzően többet vásároltak, többet költekeztek az emberek, azonban a szakértő szerint 2023-ban a drágulás miatt más a helyzet. Az infláció jelentős erőforrásokat köt le a családok és a vállalkozások kasszájában, hiszen a vállalkozások körében a költségemelkedés tolja felfelé az árakat.

Azzal számolunk, hogy akár az árstopos termékekből, akár a megszaporodott akciós termékekből mennyiségben növekedni fog a forgalom. A többi áruterületen visszaesés lehetséges a korábbi évekhez képest. Ezt láttuk tavaly a második félévben és ezt láttuk az év elején is. Ez a kedvezőtlen árkörnyezet miatt van így

- fejtette ki az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A tavalyi árakhoz képest átlagosan 40 százalékkal kerülnek többe a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó élelmiszerek - közölte Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a kereskedők próbáltak kedvezőbb árképzést alkalmazni annak érdekében, hogy ne érvényesítsék teljes egészében a beszállítói áremelkedéseket. Hozzátette, az élősertés kilónkénti felvásárlási ára duplájára emelkedett tavalyhoz képest, ezért a kereskedőknek is alacsonyabb árrésű árakat kellett kialakítaniuk, hogy ne dráguljon sokkszerűen a sonka.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02