Újabb nagy élelmiszerdrágulás jön itthon: ez vár a magyarokra húsvétkor

Újabb nagy élelmiszerdrágulás jön itthon: ez vár a magyarokra húsvétkor

agrarszektor.hu
Bár a húsvét messzebb van még, sok boltban már elkezdődött a bevásárlás az ünnepre. A Húsiparosok Országos Szövetsége szerint jó ha mindenki felkészül arra, hogy a húsvéti sonkáknál akár 30-40 százalékos áremelkedésre is lehet számítani. Nem jobb a helyzet a tojásnál sem, a tavalyi duplájára nőtt az ára idén, és drágulnak a csokinyuszik is. 

Sok boltban már elkezdődött a bevásárlás a húsvétra, egyre többen vesznek sonkát, csokit az ünnepre, hiszen ezek bőven elállnak addig, sőt akár még tovább is. Sonkára ráadásul már sok helyen felvesznek előrendelést, ami egy, az RTL Híradó által megkérdezett kis üzletben 10 százalékot drágult, ugyanakkor a Húsiparosok Országos szövetsége szerint az áremelkedés könnyen elérheti a 30-40 százalékot is akár.

A tojásnál még durvább a drágulás, az árstop ellenére is közel a duplájára emelkedett az ára, ami sok helyen eléri a 100 forintot is darabonként. De a csokik esetében sem jobb a helyzet, emelkedett az alapanyagok ára, ráadásul magasabb adókulcsba is tartozik.

Azt látjuk a kereskedők visszajelzései alapján, hogy a fogyasztók a legkevésbé a minőségből hajlandóak engedni. Inkább vesznek kevesebb, jobb minőségű édességet

- mondta Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!