Óriási változások jöhetnek a magyar élelmiszeriparban: nagy átalakulás várható

Óriási változások jöhetnek a magyar élelmiszeriparban: nagy átalakulás várható

agrarszektor.hu
Elképesztően fontos és szükséges a versenyképesség növelése az élelmiszeriparban Magyarországon, ehhez növelni kell a hozzáadott értéket, és itthon megteremteni, megtermelni az alapanyagokat, nem külföldről behozni azt - mondta Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem intézetigazgatója, tanszékvezetője, egyetemi tanára a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián Kecskeméten. Kiemelte, a digitalizáció most még nagyobb szerepet kaphat az ágazatban, az új Digitális Élelmiszeripari Stratégia tükrében rengeteg fejlesztési lehetőség áll rendelkezésre, amelyeket sürgető lenne meg is valósítani. 

Az élelmiszeripar stratégiai ágazat Magyarországon, közel 4.000 élelmiszeripari vállalkozás működik hazánkban, 4.500 milliárd forint árbevétel jelenik meg a szektorban, az üzemi eredmény pedig több mint 240 milliárd forint - tájékoztatott a szakember előadásában. Kiemelte, nagyon fontos a lakosság megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel való ellátása, vagyis az ellátás biztonsága, valamint az ágazat hatékonyságának, versenyképességének, vagyis az exportnak a növelése. Hangsúlyozta, a hazai alapanyag arányát 80%-ra kellene növelni a kiskereskedelemben és a közétkeztetésben, emellett cél a rövid ellátási lánc (REL) kialakítása, fejlesztése ezen a két területen.

Szükség van a minőségi paraméterek egységesítésére, és a beszállítói rendszer kidolgozására, ezekhez pedig ismerni kell az ellátási lánc egyes folyamatait, úgy mint az alapanyag, a feldolgozás, illetve a logisztika-kereskedelem. Mindezek alapja az információ, valamint az adatok vertikális és horizontális összekapcsolása.

Élelmiszer ellátási-lánc digitalizáció

Három fő területről beszélünk: alapanyagellátás, élelmiszerfeldolgozás és értékesítés. A fogyasztónak az eredettel és a minőséggel kell információt nyújtani, amiben segíthet a digitalizáció, amihez adatok gyűjtésére, azok feldolgozására és értékelésére van szükség - tudatta Friedrich László.

Élelmiszerellátás-biztonság

A termelésbiztonság alappillére az alapanyag mennyisége és minősége, valamint az energia, a humánerőforrás és az infrastruktúra biztosítása. Az értékesítés biztonságának biztosításához elengedhetetlen az élelmiszer árualap, valamint a fogyasztói igény ismerete ahhoz, hogy információt tudjunk eljuttatni az élelmiszerről az embereknek. Mindezek mellett az élelmsizerellátás-biztonsághoz szorosan hozzátartozik az élelmiszerlogisztika is, vagyis a raktározás, a raktárméret, a szállítási kapacitás, és az útvonalterv optimálása - közölte a tanszékvezető.

A szakember beszélt arról, mennyire fontos és szükséges a versenyképesség növelése a hazai élelmiszeriparban. Egyik fontos kérdés, hogy a hozzáadott értéket hogyan tudjuk növelni, ezt itthon kell megteremteni, és nem behozni külföldről. A bérek megemelkedése miatt kiemelt szerepe van az automatizálásnak és a robotizálásnak is, valamint annak, hogy a cégek növeljék az exportot.

Mindennek az alapja a hatékony és fenntartható élelmiszeripar, amihez fel kell használnunk azt a rengeteg adatot, ami keletkezik, ebben azonban egyelőre nem állunk túl jól. Nagyobb figyelmet kellene fordítani tehát az adatalapú döntésre. 

De mit is jelent a digitalizáció a termelésben? Ahhoz, hogy senkinek az érdeke ne sérüljön, fontos az adatrendszerek összekapcsolhatósága, az interoperabilitás megteremtése, a termelési folyamatok monitorozása modern digitális adatgyűjtési rendszerekkel, a méréstechnikai és automatizálási rendszerek kialakítása, valamint a döntéstámogató rendszerek kiépítése mesterséges intelligencia alkalmazásával. A szakember szerint szükség van a fogyasztói, kereskedelmi igények pontosabb felmérésére, az energiagazdálkodás, illetve az ellátásilánc hulladék-, víz- és szennyvízgazdálkodás digitális feltételrendszerének fejlesztésére. Elmondta, a képzések területén is lenne teendő, a digitális készségek és kompetenciák, valamint az élelmiszeripari felsőoktatás fejlesztésére is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!