2024. április 27. szombat Zita
Ebbe most megéri belevágni: ez sokat hozhat a konyhára a magyar gazdáknak

Ebbe most megéri belevágni: ez sokat hozhat a konyhára a magyar gazdáknak

agrarszektor.hu
Hatalmas előnyei vannak a napenergia használatának egy gazdaság számára, ilyenek többek között a rövid megtérülési idő, az alacsony üzemeltetési költségek, a hosszú élettartam, a kiszámítható energiaköltségek, valamint nagy segítség a klímavédelmi célok teljesítésében is - közölte Lugos Roland, az Optimum Solar Zrt. üzletfejlesztési igazgatója a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián. Kiemelte, az energiapiac volatilitása miatt a napenergia még jobban felértékelődhet az agráriumban is, ráadásul a földterületek kettős célú hasznosításával diverzifikált árbevételre lehet szert tenni hosszú távon.

Az elmúlt egy évben az energiapiac történései komoly tapasztalatokat hoztak mindenki számára, elképesztő volatilitás volt jellemző - mondta Lugos Roland a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián. Kiemelte, a napenergia szerepe éppen emiatt még jobban felértékelődött, hiszen jelentős energiaigényű munkafolyamatokat lehet ellátni vele. Olyan előnyei vannak, mint a rövid megtérülési idő, az alacsony üzemeltetési költségek, a hosszú élettartam, a hosszú távú partnerség, a kiszámítható energiaköltségek, valamint nagy segítség a klímavédelmi célok teljesítésében is. A szakember elmondtam a telephely fejlesztés hosszú távú, stabil megoldást biztosít, így egyre fontosabb szerepet kap az önellátás és az energiadigitalizáció, például az okos fogyasztásszabályozók, az energiahatékony eszközök, illetve a hibrid-energiatároló rendszerek alkalmazása. 

Lugos Roland előadásában beszélt arról is, mennyit lehet nyerni a földterületek kettős célú hasznosításával, vagyis diverzifikált árbevételre lehet szert tenni hosszú távon 20 + 20 évvel. Emellett nagyobb lesz a természetvédelmi terület kialakulásának esélye, és Magyarország önellátása jelentős termőterület kiesése nélkül megvalósulhat. Egy gazdaságot nézve a napenergia hasznosítás közvetlen előnyei a telephelynél többek között a költségek csökkentése, az értéknövelés, a stabilitás, a tervezhetőség, valamint az üzleti kockázat csökkentése. Ha a földterületet nézzük, ott a bérbeadásból származó diverzifikált árbevétel mellett védve leszünk a negatív környezeti hatásoktól is.

A Portfolio Agrárium 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!