2024. május 9. csütörtök Gergely
Durva, ami a magyar tavakkal történik: erre jobb lesz felkészülni

Durva, ami a magyar tavakkal történik: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Tavaly a Balaton és a Velencei-tó is szomorú látványt nyújthatott a strandolóknak, hiszen igen alacsony vízszinttel találhatták magukat szemben. Az előzetes várakozás szerint azonban idén is hasonlóra lehet számítani, hacsak a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem változtat rajta.

A Balaton napi átlagos vízállása az év első napján 81 cm volt. A januári csapadékok hatására (amikor is a sokéves átlag háromszorosa hullott le a vízgyűjtőre is) a vízszint látványos emelkedésnek indult, így a hónap végére elérte a 95 centimétert - tájékoztatta a Világgazdaságot az Országos Vízügyi Főigazgatóság Sajtóosztálya. A vízszintemelkedés a szárazabbnak mondható februárban tovább tartott, de kisebb intenzitással - tették hozzá. A magyar tenger napi átlagos vízállása március 3-án 101 cm volt, jelenleg stagnál. A szakemberek tájékoztatásáváól kiderült, a tavalyihoz hasonló lehet a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem lesz olyan mértékű, hogy növelje a várható vízszintet.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023. január 23-án a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a Pátkai-tározóból való vízeresztéssel, március 3-án pedig már száz centiméteres vízállást mértek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság ismertette, hogy a Balaton esetén a tó vízkészletének pótlására, vagy annak szinten tartására nincs mesterségesen kiépített lehetőség, a vízszintszabályozási módot csak a Sió-csatorna zsilipje jelenti, ami zárt állapotban megakadályozza a víz lefolyását a csatornán, nyitásával pedig a szabályozási vonal feletti többletvizek leeresztése biztosítja, hogy hosszabb csapadékos időszak esetén se keletkezzenek károk a partmenti területeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02