2024. július 22. hétfő Magdolna
Kritikus helyzetben a magyar hentesek: már lehet, a támogatások sem segítenek

Kritikus helyzetben a magyar hentesek: már lehet, a támogatások sem segítenek

agrarszektor.hu
A kis hentesüzletek is kapnak támogatást az államtól, ugyanakkor ez tartós megoldást nem jelent, csak rövid távon segítheti a túlélésüket. A válság és az élelmiszer-drágulás pedig egyre jobban érezteti hatását, hiszen megfigyelhető, hogy a húsfogyasztás csökkent Magyarországon az utóbbi időszakban.

Éder Tamás, Magyar Húsiparosok Szövetségnek elnöke az Infostartnak elmondta, hogy az elmúlt években a diszkontláncok elterjedésével csökkent a kis hentesüzletek piaci részesedése, ezen túl az ő életüket jobban megnehezítették az olyan intézkedések, mint például az ársapka.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érzékelünk az elmúlt időszakban a fogyasztók részéről némi keresletcsökkenést is a húsok iránt, ami nyilván megjelenik a hentesek forgalmában is. Összességében azt gondoljuk, hogy valóban rendkívül nehéz helyzetben vannak”

- fogalmazott az elnök.

Mint ahogyan az Agrárszektor is megírta, a kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban. Éder Tamás úgy véli, ez elég lehet a túléléshez, de nem jelent tartós megoldást. Az elmúlt másfél év évet rendkívül zivataros időként jellemezte az elnök a húsipari vállalatok számára: jelentősen megdrágultak a legfontosabb alapanyagok, nőttek a munkabérek, emellett az élősertés ára egy év leforgása alatt mintegy 70-80%-ot drágult, az elszálló energiaárakról nem is beszélve - és éppen ezek a legjelentősebb tényezők a szektorban. A szakember elmondta, hogy ezeknek a költségeknek a fogyasztói árakba történő beépítése nehéz folyamat. Bíznak egy kiegyensúlyozottabb évben, igaz, az európai és magyar húskereslet csökkenésére számítanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nehéz időszak van az ágazat előtt, de talán szép lassan a bizonytalanság mértéke csökkenhet. Az igazság az, hogy nem nagy optimizmussal nézünk a közeljövőbe.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26