A hollandok meglépték: durva, ami az üvegházakkal történik az országban

A hollandok meglépték: durva, ami az üvegházakkal történik az országban

agrarszektor.hu
Jelentősen visszafogták földgáz-fogyasztásukat a holland hajtató kertészetek az idei év első hat hónapjában. A holland statiszikai hivatal szerint az üvegházak az első félévben közel 23%-kal kevesebb gázt használtak fel, mint egy évvel korábban.

A Holland Statisztikai Hivatal (CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek) legfrissebb adatai szerint 2022. első hat hónapjában 17,6 milliárd köbméter volt a hazai gázfogyasztás, ami 25%-kal kevesebb, mint az előző, 2021-es év azonos időszakában. A csökkenő fogyasztáson belül az üvegházi kertészetek gázfelhasználása átlagosan 23%-kal esett vissza. A CBS szerint ennek okai egyrészt az enyhe 2022. évi tavasz másrészt pedig a már a tél folyamán megugró gázárak voltak - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A több mint 17 ezer hektár üvegházi felületet és 3000 céget tömörítő Glastuinbouw Nederland szerint folyamatosan azt hangoztatják, hogy a közvélekedésben vélni tudottnál valójában sokkal kevesebb gázt használ az ágazat. A szektor céljai között szerepel a következő öt évben a fogyasztás 900 millió köbméterrel történő csökkentése, ami évente több mint 1,6 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának mellőzését jelentené, 2040-re pedig az ágazat a klímasemlegesség elérését tűzte ki távlati célként.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?