Ez durva: nem is gondolnád, milyen növények tarolták le az Alföldet

Ez durva: nem is gondolnád, milyen növények tarolták le az Alföldet

agrarszektor.hu
Bár a kaktuszokat Magyarországon sokáig a távoli, egzotikus sivatagokkal és száraz pusztaságokkal hozták összefüggésbe, egy, a közelmúltban tett felfedezés megváltoztathatja ezt az elképzelést. Az Alföldön ugyanis kaktuszokat találtak, amelyek - bár kétségkívül idegenek arrafelé - egészen jól érezték magukat az adott területen.

A kutatók is meglepődtek, ugyanis nem megszokott "látogatók", kaktuszok bukkantak fel az Alföldön. Összesen talán 20-30 helyen, alig pár négyzetméteren jelentek meg az országban ezek a szúrós növények, amelyeknek közös jellemzőjük, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, melyek azonban veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra - olvasható az Időkép.hu oldalán. A témában a portál Csecserits Anikót, az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos munkatársát kérdezte.

A szakember elmondta, hogy az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába. Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön, sőt ennél hidegebb éghajlaton is régóta képesek túlélni a telet. Itthon a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók. Ahol a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a -20 fokos fagy sem okoz problémát - közölte Csecserits Anikó, aki azt is elárulta, hogy ezek az Amerikából hozott hidegtűrő kaktuszok az ördögnyelv-fügekaktusz vagy heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) és a Kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha).

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy bár nem a klímaváltozásnak tudható be a medvetalpkaktuszok magyarországi elterjedése, természetes ellenség hiányában jelenlétükkel könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajainkat, melyek kevésbé ellenállók a rendkívüli (aszályos, forró) időjárásnak. A kaktuszok jellemzően felelőtlen kiültetéssel vagy zöldhulladék útján kerülnek a természetbe, irtásukra több alkalommal, több helyszínen is sor került már.

Az Időkép.hu az irtás sikeressége érdekében nem tette közzé, az Alföld mely részén bukkantak rá a kaktuszokra. Az olvasókat viszont arra kérték, ha találkoznak vadon élő kaktuszokkal, értesítsék a "Kaktuszok a természetben" Facebook-csoportot!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!