2024. április 27. szombat Zita
Leáldozóban az antibiotikumoknak? Különleges takarmányt fejleszt egy magyar cég

Leáldozóban az antibiotikumoknak? Különleges takarmányt fejleszt egy magyar cég

agrarszektor.hu
A Dr. Bata Zrt. olyan természetes, gyógynövény alapú takarmánykiegészítő fejlesztésén dolgozik, amellyel kevesebb antibiotikummal is nevelhetők egészséges sertések. A több éves kutatási projekt eredményeképpen előállított termék környezetkímélő módon képes hozzájárulni a sertések antibiotikum nélküli felneveléséhez, a termelési paraméterek visszaesése nélkül - tudhattuk meg a vállalat közleményéből.

Az állattartók számára komoly kihívást jelent, hogy folyamatosan nő a kereslet az antibiotikum-mentes húsok iránt. A Dr. Bata Zrt. új, komplex takarmányadalékával úgy lehet biztosítani a sertések egészséges és gazdaságos felnevelését, hogy az antibiotikumok használata hosszútávon mérsékelhető legyen, csökkentve ezáltal azok fogyasztóra, illetve környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatását.

A 2017 végén indult kutatási projekt kezdetén a cég három - három prototípus terméket állított elő és biztosította tesztelésre a választási malacokkal, illetve hízókkal végzett kis létszámú etetési kísérletekhez. Az első két évben a prototípus takarmánykiegészítőket tesztelték, monitorozták a malacok tenyésztési, élettani, valamint mikrobiológiai paramétereit. A legjobb eredményeket hozó hatóanyaggal ökotoxikológiai vizsgálatokat végeztek, ezek igazolták, hogy takarmánykiegészítőként való alkalmazása a környezetkímélés céljából, az állatok hozamfokozásának visszaesése nélkül lehetséges. Emellett megfelelő alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott normál, cinkoxidos és antibiotikumos kezelésnek.

A nagyüzemi hízó kísérlet 2020-ban indult el, eredménye bíztató volt, a prototípus termék nagyüzemi körülmények között is képes volt a hízók termelési paramétereit szignifikánsan javítani. A termékre a Dr. Bata Zrt. gyártósort tervezett, majd sor került a legjobbnak bizonyult hatóanyagot tartalmazó készítmény receptúrájának rögzítésére és a gyártósor technológia megvalósítására. A prototípus termék a projekt során kiépített gyártósorral előállítható, stabilitási vizsgálatai ígéretesek, az egyéb toxikológiai vizsgálatok és fizikai-kémiai paraméter elemzések alapján regisztrálható az Európai Unióban, így forgalomba hozható.

A kutatási program munkafolyamatai a Dr. Bata Zrt. ócsai telephelyein és a Szent István Egyetem Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar öt intézetének bevonásával zajlottak. A kutatás-fejlesztés a Versenyképességi és kiválósági együttműködések (VKE_17) program támogatásával valósult meg. A Dr. Bata Zrt. a kifejlesztett termék nemzetközi piacra juttatását, valamint annak valamennyi további feltételét saját erőből állja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!