2024. április 21. vasárnap Konrád
Harmadik éve gyengélkedik az izocukorpiac: csak ez az egy dolog jelenthet megoldást

Harmadik éve gyengélkedik az izocukorpiac: csak ez az egy dolog jelenthet megoldást

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány első hulláma rendesen odavágott a bioetanol-gyártásnak, az izocukorpiac pedig már harmadik éve gyengélkedik, a nehézségek ellenére azonban elmondható, hogy a 2020-as év nagyon stabil volt a Hungrana Kft. számára - mondta Reng Zoltán, a cég vezérigazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy a kukoricatermesztők számára végül kiemelkedően jól sikerült ez az év, és ha ez így folytatódik, akkor az a feldolgozóipar fejlődését is magával hozhatja.

A 2020-as év nagyon jól kezdődött a bioüzemanyag-előállítás tekintetében, mivel 2019-ről áthoztak egy magas igényt. Az emberek sokat autóztak, rengeteget mentek mindenfelé. Aztán márciusban beütött a koronavírus-járvány, és a bioetanol ára egyik hétről a másikra 40-50%-ot zuhant. Ez nagyon ijesztő volt, mert nem lehetett tudni, meddig fog tartani, és hogy vissza kell-e venni a termelési kapacitásból, vagy sem - mondta el Reng Zoltán az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy az első riadalom után júniusban ismét elkezdtek emelkedni az árak, és nőtt az igény a bioetanol iránt is, ahogy a korlátozások feloldásával az emberek ismét elkezdtek utazni, még ha csak a határokon belül is. Reng Zoltán elmondta, hogy bíznak benne, hogy 2021 első negyedéve után az élet visszaáll a normál kerékvágásba, és stabil kereslet mellett, stabilan tudnak majd termelni bioetanolt is.

A szakember beszélt arról is, hogy 2020-as évet stabilan tudták zárni, és tudták hozni a terveiket. A 2021-es esztendő is ilyen lesz, még ha az első negyedévvel kapcsolatban sok is még a kérdőjel. Reng Zoltán azt reméli, hogy hamarosan a cukorpiacon is normalizálódni fog a helyzet.

Az európai cukorliberalizáció, a kvótarendszer 2017-es megszűnése azt eredményezte, hogy minden nagy cukorgyártó vállalat, beleértve az izocukor-gyártókat is, próbáltak nagy sebességre kapcsolni. Ez 2018-ra egy óriási túltermelést eredményezett, ami talán idén kikopik

- mondta Reng Zoltán.

A szakember emlékeztetett, hogy a túltermeléssel párhuzamosan elkezdődött egy "zéró-őrület", egyre több gyártó állt elő zéró-termékkel, vagy tett be cukorpótló anyagokat a cukor helyére, és ez hatott az izocukorpiacra is. Az európai izocukorpiac immáron harmadik éve csak 65-70%-kal tud működni, rengeteg a kihasználatlan kapacitás. Ennek pedig a megnövekedett cukortermelés az oka. Amíg nem áll be az egyensúly a cukoriparban, a termelésben és a fogyasztásban, addig alacsony árak lesznek, és az izocukor-piac nem fog tudni 100%-on működni, vagy bővülni.

A helyzet nem rózsás. Három évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy ez három évig fog tartani. Most itt vagyunk a harmadik év végén, és azt látjuk, hogy még évekig kitarthat velünk ez. De lehet, hogy az időjárás jövőre megoldja a problémát, és globálisan egy olyan cukorhiány alakul ki, ami megemeli az egész világon a cukor árát. Ha emelkednek a cukorárak, akkor tud nőni tovább az izocukorpiac is

- emelte ki Reng Zoltán.

Címlapkép: Stiller Ákos

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!