2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Őrületes zöldségtermesztési rekordra készülnek az oroszok

Őrületes zöldségtermesztési rekordra készülnek az oroszok

agrarszektor.hu
Az orosz mezőgazdasági minisztérium ebben az évben az üvegházi zöldségek rekordtermésére számít. Célja, hogy önellátóvá váljon a zöldség-ellátás területén.

Az Orosz Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium legfrissebb hírlevelében közzétett adatok szerint 2020. április 28-ig Oroszországban az üvegházakban 389 300 tonna zöldséget takarítottak be, ami 29,4%-kal több, mint 2019 azonos időszakában - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez különösen azokra az üvegházi termesztőberendezésekre igaz, ahol uborkát; 274 600 tonna (+ 30%); és paradicsomot termesztenek 107 600 tonna (+ 30%). 

A mezőgazdasági minisztérium ebben az évben az üvegházi zöldségek rekordtermésére számít, amely elérheti a közel 1,25 millió tonnát, ami 9,6% -kal több, mint 2019-ben. A növekedés az üvegházak korszerűsítésének és az új beruházásoknak köszönhető

 - mondja Mihail Gluskov, a Gyümölcs- és Zöldségtermelők Országos Egyesületének igazgatója.

Az elmúlt öt évben több mint 1100 hektár új üvegházat létesítettek az országban. Oroszország célja, hogy önellátóvá váljon a zöldség-ellátás területén. Jelenleg már képes kielégíteni az ország uborkaigényének 90%-át és a paradicsom szükségletük 60%-át. Eközben a 2014 augusztusában bevezetett, az európai gyümölcs- és zöldségtermékekre vonatkozó vétó továbbra is érvényben van. 2013-ban, a vétó előtt a spanyol gyümölcs- és zöldségfélék Oroszországba irányuló kivitele összesen 230 729 tonna volt, ez széles termékpalettát foglalt magában, ám a tényleges mennyiség sokkal magasabbnak bizonyult, tekintettel a más tagállamokból - Franciaországból, Hollandiából és Lengyelországból - reexportált termékekre. Spanyolország által 2013-ban Oroszországba exportált teljes mennyiségből összesen 161 356 tonna gyümölcs, és majdnem 80 000 tonna zöldség került exportra.

A FEPEX, valamint az EU-s tagállamok más gyümölcs- és zöldségtermesztő szövetségei felkérték a Bizottságot, hogy folytasson tárgyalásokat az orosz piac megnyitásáról, amelynek vétója várhatóan ez év december 31-én lejár. Ugyanakkor a hazai termelés előmozdítását célzó orosz politika, valamint egyéb tényezők mellett más országok - például Törökország vagy Marokkó - jelenlétének megerősödése magában foglalja azt, hogy az orosz piac újbóli megnyitásakor a piac mérete és igényei nem egyeznek majd meg a vétó előtti időszakéval.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?