2024. július 16. kedd Valter
Kongatják a vészharangot: kritikus helyzetbe kerülhet a magyar húsipar

Kongatják a vészharangot: kritikus helyzetbe kerülhet a magyar húsipar

agrarszektor.hu
Drasztikusan esett az elmúlt egy hétben a húsok iránti kereslet Magyarországon, aminek egy oka, hogy megteltek az otthoni hűtők, ugyanakkor sok családnak elfogyott a pénze a pánikbevásárlások után. Az iparágban attól tartanak, hogy az éttermek és a közétkeztetés ellehetetlenülése miatt más európai országokból érkezhetnek húskészletek a magyar piacra, letörve a hazai árakat.

A nagy bevásárlási hullám után a húsok iránti kereslet is drasztikusan esett az elmúlt egy hétben - mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Hozzátette, a forgalom akár 20 százalékkal is elmaradhat az egy évvel korábbi azonos időszakétól, de a két héttel ezelőttihez képest jóval nagyobb mértékben. A szakember szerint ugyanis megteltek az otthoni hűtők, továbbá az említett időszak a hónap végére esett, amikorra sok családnak elfogyott a pénze a pánikbevásárlások után. 

Ám a két héttel ezelőtti húsforgalom-növekedés nem valódi bővülés, hanem jelentős csatornaváltás volt, mert a korábban a menzán vagy az étkezdében fogyó húst most az üzletekben vették meg a családok

- állítja az elnök.

Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bár a jövő héten, a húsvét előtt és a fizetések beérkezése után normalizálódhat a forgalom, az ágazatban attól tartanak, hogy úgynevezett likvidációs húskészletek érkezhetnek a magyar piacra más európai országokból, letörve a hazai árakat - hangsúlyozta a szakember. Az Európában ellehetetlenülő HoReCa- (Hotels, Restaurants, Cafés) szektornak a nyugati országokban nagyobb a jelentősége, mint Magyarországon, így ott most sokkal nagyobb húsmennyiség keresi a helyét, és találhatja meg ismét Kelet-Európában, ezen belül Magyarországon, ahol az ár általában elsődleges szempont - emelte ki. 

Persze a vevőknek rövid távon jó az árak leverése, de ezeknek a készleteknek a megjelenése kritikus helyzetbe sodorhatja a húsipart - magyarázta Éder Tamás. Az afrikai sertéspestis miatt az elmúlt évben az egekbe emelkedett az élő sertés ára, a forint gyengülése miatt kilogrammonként ismét 550 forint körül alakul.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?