2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Aggódhatnak a gazdák - Túl nagy a szárazság és kevés a csapadék

agrarszektor.hu
A száraz, szeles idő után kissé nedvesebb léghullámok érkeznek Magyarország felé északkelet és kelet irányából. E miatt a következő napokban elsősorban délutánonként záporok, zivatarok alakulnak majd ki, a nagyon hiányzó, országos, áztató eső azonban még nem érkezik meg a héten. A szokatlanul meleg időjárás a mezőgazdaságban is megmutatkozott, az akác virágzása ugyanis két héttel az átlagos időponttól hamarabb elkezdődött.

Az elmúlt hét közepétől az országban elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, amelyekből csak foltszerűen, kevés helyen öntözte meg a talajt csapadék. Inkább csak a délnyugati országhatárnál volt számottevő mennyiség, a legtöbb helyen azonban egyáltalán nem esett. A hőmérséklet sok helyen emelkedett 30 fok közelébe, és voltak helyek, ahol ezt meg is haladta, így az erre a hónapra jellemző átlagos értékeknél 8-10 fokkal volt melegebb. Ugyanakkor a hét legvégére északkeleti áramlással csontszáraz, az eddigieknél pár fokkal kevésbé meleg levegő érkezett a feltámadó széllel az ország térségébe, így az elszórt záporok is megszűntek. Ugyanakkor a múlt héten az akác virágzása is megkezdődött, mely az átlagos időpontot csaknem két héttel megelőzi, a meleg miatt azonban az elvirágzás is gyorsnak ígérkezik - írja a met.hu.

A talaj is tovább száradt az elmúlt napokban, felső rétege az ország nagyobb részén már alig tartalmaz nedvességet. Főként a könnyebben kiszáradó homokos talajokon már a középső talajrétegekben is számottevő vízhiány mutatkozik. 50-100 centiméteres mélységben azonban továbbra is országszerte nedvesség van a talajokban. Az ország folyó- és állóvizeinek hőmérséklete 20 fok körül alakul.

Az elkövetkező 6-8 nap során folytatódik a meleg, de változékony időjárás. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 25 fok körül alakul majd, a minimumok pedig jellemzően 10 fok felettiek lesznek. A májusi fagyosszentekre sem ígérkezik komolyabb lehűlés, így fagy nem fenyeget. Csaknem minden nap várható az országban, elsősorban a délutáni, esti órákban zápor, zivatar, országos áztató eső azonban nem valószínű. Ugyanakkor az egy hetes csapadékösszeg területi átlagban jellemzően 5-8 milliméter alatt marad, azaz a legtöbb helyen alig fog esni. A többnyire északkeleti, keleti szél jellemzően minden nap megélénkül majd napközben, hétfőn, kedden, pénteken és vasárnap pedig időnként erős lesz, a zivatarok környezetében pedig viharos szélre is számítani kell.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?