Üdvöskék a napraforgó-vetőmagpiacon - 2. rész

Agrárszektor
Az extenzívebb technológiákban vagy kevesebb, vagy olcsóbb inputanyagokat igyekeznek bevetni a termelők, gyakran a termőhelyi viszonyok sem megfelelőek. Vannak napraforgó-hibridek, amelyek ezt is jól tűrik.

A napraforgó - éppen népszerűsége okán - gyakran kényszerül olyan termőterületre, ami már a mélyre hatoló gyökérzet mellett sem mondható jó tápanyag- és vízszolgáltatónak. Szerény termőképességű talajokon a jó stressztűrés és a kiváló évjáratstabilitás a fő értékmérő tulajdonság. Lehet, hogy kevesebbet terem az ilyen hibrid, de azt stabilan teszi. Kisebb költségszint mellett is minden évben hoz annyi profitot, mintha egy igényes hibriddel intenzíven termeltünk volna. Ez az oka annak, hogy a régi jó "fajták" sem kopnak ki a palettáról.

 

A Syngenta Kft. az NK Neomát ajánlja extenzív körülmények közé, mely kiválóan illeszkedik a hazai termesztési gyakorlatba, és jó alapot nyújt a kevésbé gyommentes területeken. Kimondottan rövid tenyészideje lehetővé teszi késői vetését. Kiemelkedő terméspotenciálja mellett a hibrid kaszatjainak fajsúlya is magas. Szélsőséges viszonyok mellett is a körülményekhez képest a maximumot nyújtja. A technológia intenzitásától függetlenül, biztonsággal termeszthető Magyarország összes termelési régiójában. Olajtartalma kiváló.
Érésidő: korai
Termő tőszám: 50-54 ezer tő/ha

A DuPont-Pioneer is egy ismert hibridet ajánl a linolsavas szegmensből, ez pedig a P64LE99. Ez az Express-toleráns napraforgó is jó alkalmazkodó képességének köszönheti a népszerűségét, zöld száron érő habitusáról ismert. Kórtani tulajdonságait tekintve az LE99 rendelkezik a legszélesebb spektrumú betegségellenálló képességgel, a peronoszpóra és a szádor ellen is védett. Eltérő termőhelyeken is számítani lehet jó hozamára és magas olajtartalmára.
Érésidő: középérésű
Vetendő kaszatszám: 55-57 ezer tő/ha

Az Euralis a linolsavas ES Novamis Clearfield gyomirtású napraforgót emeli ki a kínálatából. A hibridre kiemelkedő stressztűrés, nagyon jó termőképesség és emiatt évjárati és termőhelyi stabilitás jellemző. Az egyik legkorábbi CL hibrid a piacon, az "A-F" szádorrasszokra rezisztens, olajtartalma 47-48%. Kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően átlagos vagy annál gyengébb termőhelyi viszonyok között - akár költségtakarékos technológia mellett is - átlag feletti termésre képes.
Érésidő: korai
Vetendő kaszatszám: 60-63 ezer/ha

A KWS ebben a szegmensben az Express-toleráns gyomirtási technológia felé mozdult el, de nem mondott le a hagyományos hibridekről sem. A Barolo RM jól bírja az extenzívebb viszonyokat, de azoknak is alternatívát kínál, akik csak a Pulsar-tól tartanak, vagy az imazamox túlhasználatának rezisztencianövelő hatásától tartanak. Ez a jól ismert korai hibrid 15 éve van a piacon van, a konzervatív, a költségtakarékos és a zöldebb szemléletű gazdák között töretlen a népszerűsége.
Érésidő: korai
Vetendő kaszatszám: 50-55 ezer/ha

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?