2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Csak nyolc kilométerre volt a határtól a pestises vaddisznó

agrarszektor.hu
Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki az ukrán állategészségügyi hatóság a Beregszászi járásban kilőtt vaddisznóból. A fertőzött vaddisznót a magyar határtól alig több mint 8 kilométerre lőtték ki.

Újabb sertéspestises vaddisznóra bukkantak Ukrajnában - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állatot Rafajnaújfalu közelében, a magyar határtól nyolc kilométerre lőtték ki.

Az ASP a szomszédos országok közül Ukrajnában fordul elő, illetve 2017-ben és 2018-ban, Romániában összesen négy háztáji sertésállományban állapították meg a betegséget. Nálunk ugyanakkor a kórokozót a vizsgálatok még nem mutatták ki.

Magyarországra a vírus a vaddisznóállományon keresztül, illegális sertésszállítással, vagy a fertőzött állatokból nyert hússal, húskészítménnyel juthat be. Ukrajna területéről ezért húst, húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni. A Nébih 2017 decemberében már kimutatta a vírust egy olyan húsmintából, amelyet a záhonyi határállomáson koboztak el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?