2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Becsapódásra felkészülni: irtózatos károkat okozhat nálunk az afrikai sertéspestis

MTI
Jelentős gazdasági károkat okozhat Magyarországnak az afrikai sertéspestis, amennyiben természetes úton vagy emberi felelőtlenség miatt bekerül a régió fertőzött országaiból. A kór emberre nem veszélyes, de a kereskedelmi korlátozások súlyos bevételkiesést eredményezhetnek.

Az afrikai sertéspestis a balti államok mellett Ukrajnában is megjelent, az elmúlt hónapban pedig Csehországban is észlelték. A megbetegedett állatok étvágytalanok, belázasodnak, testükön vérzések jelennek meg, és szinte kivétel nélkül elhullanak. A kór emberre nem veszélyes, de az érintett országokkal szemben jelentős bevételkiesést okozó kereskedelmi korlátozások lépnek életbe - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az M1 csatornán.

A vaddisznók révén természetes úton is Magyarországra juthatnak a kórokozók, de az illegális kereskedelem is segítheti a terjedést. Az afrikai sertéspestist gyógyszeresen nem lehet kezelni, fertőzés esetén az egész állományt le kell ölni, a telep körül megfigyelési zónát jelölnek ki, és a vadállományt is fokozottan figyelik az érintett területeken.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az állatorvos azonnali értesítése nem csupán jogszabályi kötelezettség, hanem az állami kártérítés feltétele is. A sertéstartóknak emellett meg kell akadályozniuk azt is, hogy a külterületen tartott disznók vadakkal érintkezhessenek, és élelmiszerhulladékkal sem szabad etetni őket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?