2024. április 23. kedd Béla
Figyelmeztetik a magyar sertéstartókat: szigorú szabályok léptek életbe

Figyelmeztetik a magyar sertéstartókat: szigorú szabályok léptek életbe

agrarszektor.hu
Nagy ellenálló- és fertőzőképességének, valamint a vírus agresszív terjedésének eredményeként az afrikai sertéspestis (ASP) mára globális problémává duzzadt. Világszintű kártétele felbecsülhetetlen - mutatott rá dr. Pásztor Szabolcs. Az országos főállatorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon eddig megfeszített munkával sikerült megóvni a házisertés-állományt a betegségtől, de továbbra sem dőlhetünk hátra. Mint fogalmazott, a kór terjedésének megakadályozása, a járvány felszámolása mindannyiunk közös felelőssége.

Az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát Magyarországon 2018-ban mutatták ki először. Azóta hazánk 10 vármegyéjének vaddisznóállományában terjedt el a betegség - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A kezdeti, robbanásszerű fertőzési tendenciát hatékony intézkedésekkel sikerült jelentősen visszaszorítani. Ám mindaddig, amíg az ASP vírusa akár csak egyetlen fertőzött területen - erdőben, szántóföldön, réten, legelőn - életben marad, állandó veszélyforrást jelent, és nem csupán a vadállományra.

Dr. Pásztor Szabolcs szerint fontos megérteni, hogy a kórokozó legcsekélyebb jelenléte is elegendő kiindulópontja lehet az ASP behurcolásának a házisertés-állományba. Ez pedig a magyar sertéságazat egészére nézve tragikus következményekkel járna. Nem véletlen, hogy a jogszabályi előírások, az Agrárminisztérium és a Nébih intézkedései kezdettől fogva a házisertés-állomány ASP-mentességének fenntartását helyezik középpontba. A főállatorvos azonban rámutatott: a hatóság egyoldalú törekvése kevés. Minden érintettnek folyamatosan és kitartóan be kell tartania az előírásokat, végre kell hajtania a rá vonatkozó feladatokat. Ha a házisertés-állomány védelméről van szó, a sertéstartó gazdák jogkövető, felelős magatartása alapelvárás. Mindegy, hogy az állomány két egyedet számlál vagy több ezret. A hatóság arra kéri a gazdákat, hogy legyen mindennapi rutin számukra a járványvédelem. Ehhez pedig a következőket kell betartaniuk:

 • A kizárólag hagyományon alapuló, örökölt állattartói szemlélet helyett az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően tartsa állatait!
 • Amennyiben bágyadttá, elesetté, étvágytalanná válik a sertés, haladéktalanul értesítse a szolgáltató állatorvost!
 • Ha az állományban hirtelen, tünetek nélküli elhullást tapasztal, hívja mielőbb a szolgáltató állatorvost! Ebben az esetben a hatósági állatorvost is értesíteni kell, aki elvégzi az előírt vizsgálatokat, mintavételezést, intézkedik az elhullott sertések elszállításáról.
 • ASP-vel fertőzött területen kötelező a házi vágás előzetes bejelentése a járási hivatal felé. Az ilyenkor elrendelt húsvizsgálat a lappangó fertőzést is kimutathatja, elejét véve a komolyabb bajnak.
 • Ne vásároljon ismeretlen eredetű, hivatalos dokumentációval és állatorvosi igazolással nem rendelkező sertést! Kérje állatorvosa segítségét, hogy mely tenyészetektől vásárolhat biztonsággal!
 • Soha ne etessen a sertésekkel állati eredetű élelmiszerhulladékot! A „moslék” ismeretlen összetevői az ASP vírusát is hordozhatják.
 • ASP-vel fertőzött területen ne etessen frissen kaszált vagy szedett zöldtakarmányt, mert az elhullott vagy beteg vaddisznók vírussal szennyezhetik azt! A frissen bálázott szalmát vigye vaddisznóktól elzárt területre, és pihentesse legalább 90 napig mielőtt felhasználná! Ugyanígy tegyen 30 napig a friss gabonával is!
 • Állatai közelébe szigorúan csak munkaruhába öltözve menjen! Ezt az öltözéket más célra ne használja!
 • Erdőjárás, gombaszedés után alaposan tisztítsa meg és fertőtlenítse a cipőjét, ruházatát! A gomba szárát, hulladékát ne adja a disznóknak!
 • Az eszközöket, szerszámokat, munkagépeket tisztítsa és fertőtlenítse rendszeresen!
 • Ne engedjen idegeneket a sertések közelébe!

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!