2024. június 25. kedd Vilmos

Elárulták, kiket akarnak futtatni az idén

agrarszektor.hu
A helyi termékek seregszemléje lesz az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK). A megrendezéshez szükséges források nem a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésében szerepelnek. A kiállításra 1,3 milliárd forintot fordítanak.

Az FM 2015-öt a helyi termékek évének nyilvánította, így az idei, 77. OMÉK-on is a helyi specialitásoké lesz a főszerep - jelentette ki az MTI szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az árumustrán mintegy 100 ezer látogatóra számítanak a szervezők. A kiállítás rendezői a különböző régiók sajátosságait figyelembe véve állítják fel a standokat, ezzel is hangsúlyozva egy-egy térség - legyen az határon belül vagy túl - termelési hagyományainak, kínálatának különlegességeit.

Az OMÉK-ot szeptember 23-27. között rendezik meg a Hungexpo budapesti vásárközpontban. Az agrártárca vezetője az eseményt agrárdiplomáciai szempontból is jelentősnek minősítette.

Fazekaséknál nincs pénz az OMÉK-ra
Fazekas Sándor szerint a Földművelésügyi Minisztérium csak szakmailag támogatja az OMÉK-ot, mivel a megrendezés költsége a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésében szerepel. Az idei OMÉK megrendezése mintegy 1,3 milliárd forintba kerül, míg agrármarketingre 1,8559 milliárd forintot lehet fordítani.

Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese szerint a rendezők az élelmiszeripari mikro-, kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások bemutatására nagy hangsúlyt helyeznek. Az OMÉK-ra az idén 800-900 kiállítót várnak, szemben a két évvel ezelőtti 600-700-zal. A helyi termelők száma pedig mintegy 600 lesz, míg az előző kiállításon 400-an voltak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?