Négy napig tartott a kolbász fővárosának legnagyobb ünnepe

MTI
Békéscsabán, ha a kerítés nincs is kolbászból, a turizmus biztosan abból van. Az első nyolc hónapban 14 százalékkal bővült a vendégforgalom a dél-alföldi régióban, s ebből Békéscsaba egyre nagyobb szeletet hasít ki. Ez kitartó, tudatos építkezés eredménye. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a fesztivál csütörtöki megnyitóján reményét fejezte ki, hogy hamarosan a város vendégforgalma a fesztivál százezres látogatottságával vetekszik majd. Különösen kedves számára, hogy határon túli magyarok is részt vesznek a rendezvényen: "Az 1920-ban meghúzott határok nem választanak el egymástól."

Hégely Sándor, a fesztivál igazgatója kijelentette, hogy idén sikerült nemzetközi szintűvé emelni a szárazkolbászversenyt, 15 szál kolbászt ugyanis a határon túlról küldtek be zsűrizésre. A csütörtök délelőtti ifjúsági kolbászgyúró versenyen több mint 200 csapat vett részt, óvodások is jelen voltak a megmérettetésen, ami az igazgató szerint biztosítja, hogy a következő évtizedekben fennmaradjon a csabai kolbász receptje. A szombati nagy kolbászkészítő versenyen pedig több, mint 550 csapat, közel 3000 kg húst használt fel.

Szarvas Péter, Békéscsaba újonnan megválasztott polgármestere a kolbász fővárosának nevezte Békéscsabát. A csabai kolbászt 2013-ban hungarikummá nyilvánították, de már a régebbi korokban is minden háznál értéknek tartották - emlékeztetett. A polgármester egy kolbásztortával lepte meg a fesztiválozókat.

Gajda Róbert, a Békés megyei kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, hogy 18 év alatt a fesztivál Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai eseményévé nőtte ki magát, a rendezvény hosszú évek óta tartó sikerének titka a Békés megyei emberek vendégszeretete, a csabai kolbász "zsenialitása" és a rendezvény interaktivitása.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei Igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: a rendezvénysorozat a várost és a megyét az ország és a nemzetközi érdeklődés figyelmében tudta állítani, ezen túl a Viharsaroknak, az "ország éléskamrájának" agráriumára is ráirányította a figyelmet.

A megnyitó után Ambrus Zoltán, a fesztivál alapítója, a Csabai Kolbászklub elnöke átadta a nemzetközi szárazkolbászverseny díjait.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?