Kimondta a fiatal gazda: akit a kíváncsiság hajt, ne kezdjen bele

Kimondta a fiatal gazda: akit a kíváncsiság hajt, ne kezdjen bele

agrarszektor.hu
Ács Norbertet egyéni vállalkozóként és családi gazdálkodóként díjazta a Portfolio az Agrárszektor 2023 Konferencián, ő nyerte el Az Év fiatal agrárszakembere agrárdíjat. A jelenleg közel ezer hektáron gazdálkodó szakember szerint a mezőgazdasághoz elhivatottság kell, és aki csak úgy ki akarná próbálni magát ebben a szakmában, az inkább bele se vágjon. A fiatal gazdálkodó emellett beszélt arról is, hogy mi mindenhez kell értenie manapság annak, aki mezőgazdasági termelést akar folytatni, valamint arról is, hogy szerinte a fenntarthatóság, mint olyan, soha nem lesz megvalósítható, sem a mezőgazdaságban, sem pedig a gazdaságban.

A mai gazdasági környezetben egy fiatal gazdálkodó hasonló gondokkal szembesül, mint a régi motorosok. A szakember szerint a mezőgazdaság egy olyan szakma, amelynek a végzéséhez az kell, hogy a szülők, nagyszülők ezzel foglalkozzanak, mert most nulláról elindulni nagyon nehéz feladat. Ács Norbert szerint utóbbi 10 évben jelentősen javult a mezőgazdasági termelők társadalmi megbecsültsége, különösen a fiatal gazdálkodóké, ami plusz motivációt adhat az ágazat ezen szereplőinek a tevékenységük folytatásához.

A fiatal gazdálkodó elmondta, hogy jelenleg 920 hektáron gazdálkodik, és ehhez minden szükséges géppel rendelkezik. Ugyanakkor folyamatos a gépállomány és a technológia fejlesztése, cseréje és bővítése. Ács Norbert elárulta, hogy pénzügyileg három évre szokott előre tervezni, az idei nyárra egy új kombájn beszerzése van ütemezve, illetve szerepel a tervek között egy új telephely létrehozása is, ahol a terménykezelés fog megvalósulni.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsot adna a többi fiatal gazdálkodónak, Ács Norbert elmondta, hogy manapság ebben az ágazatban minden területen otthon kell lenni, érteni kell a növénytermesztéshez, az állattenyésztéshez, a papírmunkához, a gépekhez és a közgazdasághoz. Ami a legfontosabb, hogy az ember legyen elhivatott, mert

aki csak ki akarja próbálni magát ebben a szakmában, az inkább neki se álljon.

A fiatal termelő szerint a magyar mezőgazdaságban talán abban lehetne előrébb haladni, hogy a megtermelt nyersanyagot, például búzát itthon dolgozzák fel. Ehhez azonban egy-egy gazdálkodó kevés, valamiféle szerveződésre, szövetségre lenne szükség a gazdák körében, közös tőkével és közös ötletekkel. Ács Norbert beszélt arról is, hogy a mai mezőgazdaság a környezetterhelésnek csak csekély mértékét adja. A szakember szerint ugyanakkor a teljesen fenntartható mezőgazdaság nem valósítható meg, csak a hosszú ideig fenntartható gazdálkodás.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?