Több száz millióért árulják a hosszú évek óta működő magyar vágóhidat

Több száz millióért árulják a hosszú évek óta működő magyar vágóhidat

agrarszektor.hu
Több mint 500 millió forintért árulják a Heves megyei Pélyen működő Hajdú Hús Zrt.-t. A vágóhidat még 2004-ben vásárolta meg a Hajdú Gabona Zrt., most azonban azért döntöttek az eladás mellett, mert szeretnének csak a malomipari tevékenységre koncentrálni, illetve a cég érdekeltségi köréhez már nem tartoznak sem sertés-, sem pedig szarvasmarha-telepek.

Csaknem 550 millió forintért eladó, a Pélyen működő Hajdú Hús Zrt., amelyet a Hajdú Gabona Zrt. 2004-ben azzal a szándékkal vásárolt meg, hogy a tulajdonában lévő pélyi kisvágóhidat az uniós csatlakozás időpontjára felújítsa, korszerűsítse, működéséhez, a telephely engedélyhez az európai uniós jóváhagyást megszerezze - írja közleményében a Hajdú Gabona Zrt. A vágóhídnak, mely hosszú éveken keresztül sertés- és marhavágással foglalkozott, napjainkban a kolbász- és a szalonnagyártás a fő profilja, és 8 órában 400 sertés és 40 szarvasmarha vágására, valamint heti 15 ezer kilogramm kolbász és heti 5 ezer kilogramm szalonna gyártására alkalmas.

Annak idején a Hajdú Gabona a Hajdú Hús Zrt.-ben tőkét emelt, és jelentős ráfordítással korszerűsítette a kisvágóhidat - mondta Dr. Lakatos Zoltán, a debreceni székhelyű Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. A felújítás kiterjedt az üzemi épületek, valamint a technológia korszerűsítésére; beépítettünk egy magaspálya-rendszert, ami sertés, szarvasmarha, ló, juh és strucc vágására egyaránt alkalmassá tette a létesítményt. Rozsdamentes berendezések, mélyhűtő tárolók, gyorsfagyasztók, füstölőkamrák, a gyártáshoz szükséges technológia, vágóállat fogadására alkalmas karám, a kamionforgalomhoz alkalmas térbeton, kamionmosó, illetve a készterméket kiszállító saját hűtőtartályos teherautópark garantálja az új tulajdonos számára az üzemszerű működést. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, a Hajdú Gabona szeretne csak a malomipari tevékenységére koncentrálni, továbbá érdekeltségi köréhez sem sertés-, sem szarvasmarha-telepek nem tartoznak már, ezért döntöttek a tulajdonosok a ma is üzemelő pélyi vágóhíd eladása mellett.

A társaság fő tevékenysége a húsfeldolgozás és -tartósítás, melynek keretében korábban hasított félsertéseket és negyedelt marhát állítottak elő, manapság azonban a késztermék-gyártásra fókuszálnak. Ez füstölt kolbász, füstölt szalonna, illetve csemege szalonna készítését jelenti. Az árbevétel az elmúlt években elérte az 500 millió forintot, melynek 2/3-a a kolbász értékesítéséből származik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!