2024. július 19. péntek Emília

Újra kell gondolni az európai élelmiszerstratégiát

agrarszektor.hu
35 millió hektárral több termőföldre lenne szükség Európa biztonságos élelmiszerellátásához, a globális élelmezés biztonsága a következő évtizedek legégetőbb problémája lesz Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság MSZP-s tagja szerint.

Elengedhetetlen az európai élelmiszertermelés forradalmi megújítása, figyelembe véve a környezeti kihívásokat és a szigorú élelmiszerbiztonsági szempontokat. Európa nem engedheti meg, hogy kiszolgáltatottá váljon a külföldi import termékeknek. Ugyanis eurót lehet nyomtatni, élelmiszert azonban nem! Nem szabad visszariadnunk a merésznek tűnő biotechnológiai újításoktól, azonban csak a fogyasztók egészsége és az élelmiszerbiztonság szavatolása mellett!" - mondta Tabajdi Csaba az Európai Növényvédelmi Szövetség éves ülésének házigazdájaként.

"Csak olyan termékeket bocsáthatunk piaci forgalomba, amelyeket független európai- és nemzeti hatóságok vizsgáltak meg, kiszűrve ezzel az ipari érdekek és a szélsőséges nézőpontok érvényesülését." - hangsúlyozta a szocialista képviselő. Előadásában kiemelte, hogy az európai élelmezésbiztonság fenntartása érdekében lényegesen több uniós forrást kellene szentelnünk az agrár-innovációra. "Jelenleg a KAP költségvetése 400 milliárd euró, amelynek csupán töredékét, 0,5%-át fordítjuk fejlesztésekre a mezőgazdaságban. Bizonyos, hogy a magántőke bevonása nélkül nem lehetséges 9 milliárd ember élelmezése 2050-ben."

"A politikusoknak közvetítő szerepet kell játszaniuk a tudomány és a gazdatársadalom között, hogy a termelők alkalmazzák a legújabb tudományos vívmányokat. Ehhez nyújt segítséget az Európai Bizottság által elindított Európai Innovációs Partnerség és a KAP keretében indított gazdálkodási tanácsadási rendszer. Nem szabad megijednünk a biotechnológia újításaitól, ha ezek esetében garantálható az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók egészsége. Összeurópai feladat az új termékek hiteles tesztelése, ipari érdekektől mentes értékelése. Nagy felelőssége van a tudományos világnak, amely gyakran közöl tudományosan vitatható felfedezéseket, következtetéseket, félrevezetve a társadalmat. Legutóbbi példa a franciaországi kutatási eredmény, amely patkányok esetében mutatott ki génkezelt kukorica miatt daganatos megbetegedéseket, amelynek tudományos hitelességét egyre több kutató központ kétségbe vonja. A "szenzációs" kutatási eredmény rendkívül nagy nyilvánosságot kapott, s ezáltal a közvéleményben a félelemérzéseket indokolatlanul tovább erősítette." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?