2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Az üdítőital-gyártók szövetsége túlzónak tartja az energiaitalok forgalmának korlátozását

agrarszektor.hu
A Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége túlzónak tartja, hogy törvény korlátozza az energiaitalok gyermekek általi fogyasztását - mondta az MTI-nek Bikfalvi Istvánné, a szövetség titkára.

Álláspontja szerint az energiaitalok természetes, engedélyezett alapanyagokat tartalmaznak olyan mennyiségben, amely az egészségre nem káros - mondta, ám azt elismerte, hogy ezek a termékek nem gyerekeknek valók. Hozzátette: az energiaitalok valóban tartalmaznak koffeint és taurint, akárcsak a tea és a kávé. Az energiaitalok túlzott fogyasztása káros lehet, amelyről tájékoztatni kell a vásárlókat - hangsúlyozta.

A kormányzat a tervezett változtatásokról még nem egyeztetett a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségével - jelezte a szervezet titkára. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pénteken a parlamentben egy kérdésre válaszolva jelentette be, hogy a kormány megkezdte annak a jogszabálynak az előkészítését, amely megtiltaná, hogy 18 éven aluliaknak energiaitalt adjanak el.

A 18 éven aluliaknál árusítási tilalmat hozó jogszabályi korlátozás Balog Zoltán szerint - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal energiaital-túladagolásokról beszámoló országos felmérésén túl - azért is indokolt, mert az energiaitalokról mint komplex élelmiszerekről nem készült tudományos értékelés, ezért fogyasztásuk biztonságos szintje nem állapítható meg. Szintén nem ismert az alkohol, egyes gyógyszerek és az energiaitalok kölcsönhatása - tette hozzá.

 

forrás: MTI/Belfold.ma.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?