A kávéra is kivetik a chips-adót

agrarszektor.hu
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is megerősítette a hírt, miszerint a kormány a kávéra, az ízesített sörökre és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a chipsadót, valamint további 25 százalékkal növelné a már eddig is chipsadóval sújtott termékek közterhét.

A népegészségügyi termékadó további terjesztését tervezi a kormány, így többet fizethetünk a kávéért, az ízesített sörökért és az alkoholos üdítőkért. 

A jelenleg is formálódó tervezet szerint további cél az eddig is chipsadóval terhelt termékek, vagyis a magas koffeintartalmú energiaitalok, ételízesítők, illetve a magas só- és cukortartalmú termékek további drágítása, közterhük emelése - számol be a 168 óra.

Ha ez megvalósul, a kávé termékadója kilónként 250 forint, az ízesített söröké literenként 35 forint, az alkoholos frissítőké pedig szintén literenként számítva 100 forint lenne. Ez átlagosan 50 forintos emelésnek felel meg.

Az intézkedésektől a kormány eddig mintegy 20 milliárd forint adóbevételt remélt, ez most a további szigorítások miatt akár a 30 milliárd forintot is elérheti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58