Turizmusra költik az élelmiszeriparra kivetett adót

Turizmusra költik az élelmiszeriparra kivetett adót

agrarszektor.hu
2023. augusztus 1-jével jelentős változásokon ment keresztül a 2011 óta hatályos népegészségügyi termékadó (NETA), közismert nevén a chipsadó. Ezek közül a legfontosabb, hogy a NETA fizetésére kötelezett cégek a befizetett adójuk 10 százalékát az aktív életmódot, a napi testmozgást elősegítő programokra és fejlesztésekre ajánlhatják fel. A pénz felhasználását mostantól az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) felügyeli majd az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) helyett.

Mi az a „chipsadó?”

2011-ben a kormányzat bevezette a NETA-t, amit a köznyelv egyszerűen csak chipsadónak hív. Ez az adófajta az egészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását, az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előmozdítását, valamint az egészségügyi célú programok finanszírozásának javítását szolgálja. Az adófizetésre kötelezett cégek a befizetendő adó 10 százalékát prevenciós programok megvalósítására ajánlhatták fel, hasonlóan a magánszemélyek 1+1 százalékához - írja közleményében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

Mi változik?

A mostani változtatás értelmében a felajánlott pénzügyi forrást már nemcsak kommunikációs és szemléletformáló kampányokra, hanem olyan konkrét programokra és beruházásokra is fel lehet használni, melyek az egészséges étkezés népszerűsítését, az aktív életmód ösztönzését szolgálják, valamint az élménysport és a szabadidős tevékenységek térnyerését mozdítják elő. Ezeknek a projekteknek a megvalósításáért mostantól Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) felügyeli majd az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) helyett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?