MENÜ

Technológiaváltás Legato Trio-val

2017.09.13.

A gabonák őszi gyomirtása melletti legfőbb érv a tavasszal nehezen irtható nagy széltippan és a tavaszi munkacsúcs csökkentésének igénye volt. A technológia terjedését gátolta a szűk szerválaszték, a viszonylag magasabb költségszint, a hosszabb finanszírozási igény, a csekélyebb mértékű őszi gyomosodás és a már-már „hagyománnyá” vált tavaszi gyomirtás.

 

Az őszi gyomirtási technológia megjelenése óta sok körülmény változott, melyek egyre jobban igazolják annak létjogosultságát. Az egyik legfontosabb tényező a nagy széltippan, amely a legutóbbi országos gyomfelvételezés adatai alapján a búza ranglistán a 3. helyen szerepelt. Ezzel az őszi búza legfontosabb egyszikű gyomnövénye volt és azóta is folyamatosan terjedőben van, szőnyegszerűen borítva a búzatáblákat (pl.: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye stb.)

A termesztésben lévő búzafajták és technológiák is nagyot változtak (pl.: hibrid búza terjedése). Ezek jellemzője, hogy alacsony tőszámmal és viszonylag korai vetésidővel termesztjük őket, ami a korai gyomosodásnak kedvez.

63-adama-legato-trio-csapadek

A technológia létjogosultságát az is igazolja, hogy az ősszel kelő gyomnövények ellen tavasszal kevésbé hatékonyan tudunk védekezni, ezért a kezeléseket már ősszel érdemes elvégezni, amikor a legérzékenyebb fejlettségi stádiumban támadhatók a gyomfajok. A hatékony és eredményes búzatermesztés kritikus eleme a gyomkonkurencia korai kikapcsolása.

63-adama-legato-trio-hatoanyagok

Napjaink egyik legnagyobb növénytermesztési kihívása az időjárási szélsőségek hatásainak csökkentése. Az elmúlt hat év csapadékeloszlásait figyelembe véve a március, az április és a május eleje (az intenzív növekedés időszaka, szárba indulás, zászlóslevél kiterülés) a legszárazabb, ezzel szemben a július, a betakarítás időszaka a legcsapadékosabb (1. ábra). Az időjárás e szélsőségei mind a termés mennyiségét, mind a termés minőségét negatívan befolyásolják.

Ezen tényezők együttesen a technológia szemléletváltás irányába mutatnak.

 • A korai vetésidővel (szeptember vége) az időjárás negatív hatásai mérsékelhetőek,
 • az őszi gyomirtással a tavasszal nehezen irtható őszi gyomok (pl.: veronika félék, viola, árvacsalán, tyúkhúr) és a széltippan okozta korai gyomosodás kiküszöbölhető,
 • a tavaszi munkacsúcs csökkenthető.

Az ADAMA őszi gyomirtási technológiájának alapköve a Legato Trio, mely megfelel a korszerű őszi búza termesztés technológia elvárásainak.

A Legato Trio:

 • használatával a rezisztencia kialakulásának veszélye csökken, mivel összetevői közül egyik sem tartozik a szulfonilurea hatóanyagcsoportba, szemben a legtöbb kalászos gyomirtó, a leggyakoribb kukorica gyomirtók, valamint egyéb kultúrák gyomirtó szereivel,
 • különböző oldékonyságú hatóanyagai szélsőséges csapadékviszonyok mellett is biztosítják a hatékony működést (2. ábra),
 • relatív alacsony hőmérséklet esetén (8 ⁰C) is hatékony,
 • három eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag,
 • kiváló hatékonyság magról kelő egy- és kétszikű gyomok, különösen a búza legfontosabb egyszikű gyomnövénye, a széltippan ellen,
 • hosszú hatástartam,
 • kiváló talajhatás,
 • nincs utóvetemény korlát,
 • elmarad a tavaszi gyomirtás okozta stressz.

További információkért keresse régiómenedzserét, vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra!