MENÜ

Syngenta Magyarország Blog hírlevél - 2016. 4. szám

2016.03.01.

Megjelent a Syngenta 2016/4. hírlevele. A tartalomból:

  • A felmelegedés megváltoztatja a világ bortérképét
  • Dr. Drón a levegőben
  • Óceáni hulladékszigetek felszámolása – a terv már elkészült
  • Sáskajárás Argentínában

syngenta_12_01

01
 

A felmelegedés megváltoztatja a világ bortérképét

Merlot nélkül olyan lenne Bordeaux, mint Tokaj furmint nélkül. Fel is vetődött a kérdés, hogy a világ legismertebb borvidékei alkalmazkodhatnak-e a klímaváltozás hatásaihoz anélkül, hogy elveszítsék identitásukat. Ezért kísérletek folynak az érési idő késleltetésére.

Bővebben >>

02
 

Dr. Drón a levegőben

A drónok minden eddiginél pontosabb, naprakészebb információt adhatnak a termesztett növények és a talaj állapotáról. Az egyéni gazdálkodók számára ez a fajta információ határozhatja meg, gyenge lesz a termés, vagy rekord betakarítás várható.

Bővebben >> 

03
 

Óceáni hulladékszigetek felszámolása – a terv már elkészült

Thor Heyerdahl norvég antropológus, aki 1969-ben egy óegyiptomi papiruszhajó másolatával szelte át az Atlanti-óceánt, az elsők között számolt be az a világtengerekben összetorlódott szemétszigetekről. Mára nem csak a szennyezés mennyisége növekedett, hanem terv is készült az óceán megtisztítására.

Bővebben >>

04
 

Sáskajárás Argentínában

A mezőgazdasági termelők és a fertőtlenítést végző szakemberek figyelmeztetnek, az elmúlt több mint fél évszázad legnagyobb sáskajárása fenyeget Argentínában.

Bővebben >>

05
 

Konténerben termeszt zöldséget a Google

Áruszállító konténereket eddig csak teherhajókon és vonatokon láttunk, hamarosan azonban a városokban is feltűnhet egy-egy fémdoboz; a Freight Farmshoz hasonló vállalatok szuper intelligens mini farmokat építenek a konténerekből.

Bővebben >>

06
 

Átrendeződőben a búza világpiaca

A nemzetközi mezőgazdasági piac idén jelentős változásokat mutat olyan okok miatt, mint az erős dollár, az olajárak zuhanása és a nagy terméshozam – írja a Wall Street Journal és rögtön példával is szolgál. Egy vállalkozó, aki Délkelet-Ázsia több malmának szállít búzát, az eddig gyakorlattal szemben már nem Ausztráliában, hanem Argentínában vásárol, mivel ott olcsóbb a gabona és nagy mértékben csökkentek a szállítási költségek.

Bővebben >>