MENÜ

Syngenta Magyarország Blog hírlevél - 2016. 3. szám

2016.02.08.

Megjelent a Syngenta 2016/3. hírlevele. A tartalomból:

  • Indul a szezon (I. rész) – napraforgó és kalászosok
  • Indul a szezon (II. rész) – fókuszban a kukorica és a Contivo
  • Hamis és mérgező növényvédőszerek Indiában
  • A felmelegedés megváltoztatja a világ bortérképét
  • Gyümölcsszedési válság előtt Ausztrália

 

syngenta_12_01

01_k

Indul a szezon (I. rész) – napraforgó és kalászosok

A napraforgó területén az elmúlt két esztendő eredményes volt, nemcsak a jó termésátlagokat, a kedvező árakat tekintve is. 2015-ben 1,53 millió tonna termett, ezzel 2,5 tonna hektáronkénti átlagot értek el a gazdaságok. A termőterület több mint felén, azaz 330 ezer hektáron – azaz öt Balatonnyi területen – termesztettek Magyarországon Syngenta napraforgó hibrideket.

Bővebben >>

02_k

Indul a szezon (II. rész) – fókuszban a kukorica és a Contivo

A Syngenta elsőként a hazai piacon 2015 óta teljes technológiát kínál a vetéstől a betakarításig. A Syngenta Kukorica Program a rovarölő szerrel is csávázott hibridekre, talajfertőtlenítésre (Force 1,5 G), az időben elvégzett gyomirtásra (Lumax), a kórokozók- és rovarok elleni állományvédelemre (Quilt Xcel, Ampligo), illetve a szaktanácsadásra terjed ki.

Bővebben >>

03_k

Hamis és mérgező növényvédőszerek Indiában

Indiai gazdák milliói gyanútlanul hamis növényvédő szereket permeteznek a földjeikre, így szennyeződik a talaj, csökken a terméshozam, de főként veszélybe kerül az élelmiszer-biztonság és az 1,25 milliárdos ország lakóinak egészsége – jelentette a Reuters hírügynökség.

Bővebben >>

04_k

A felmelegedés megváltoztatja a világ bortérképét

Merlot nélkül olyan lenne Bordeaux, mint Tokaj furmint nélkül. Fel is vetődött a kérdés, hogy a világ legismertebb borvidékei alkalmazkodhatnak-e a klímaváltozás hatásaihoz anélkül, hogy elveszítsék identitásukat. Ezért kísérletek folynak az érési idő késleltetésére.

Bővebben >>

05_k

Gyümölcsszedési válság előtt Ausztrália

Az ausztráliai gyümölcstermesztők attól tartanak, hogy a bevezetendő vízumszabályozási változás miatt nem tudnak elegendő munkaerőt toborozni a szürethez, így sok gyümölcsösben a fákon maradhat a termés.

Bővebben >>

06_k

Zuhanó paradicsom árak – az EU közbelépését kérik

A friss adatok szerint a tavalyi évben jelentősen növekedett a harmadik országból érkező gyümölcs- és zöldség import az Európai Unióban. A legnagyobb ugrást Dél-Afrika és Chile mutatta be. Az adatok kapcsán a spanyol gyümölcs- zöldség- és virágtermesztőket képviselő FEPEX arra szólította fel az Európai Bizottságot, lépjen fel a paradicsom európai árzuhanását előidéző Marokkóval szemben.

Bővebben >>