MENÜ

Nagy dobás az Agritechnica előtt (+VIDEÓK!)

Precizitás és hatékonyságnövelés Kverneland és Vicon gépekkel

2017.10.19.

23 ország újságírói előtt debütáltak Hollandiában a Kverneland és Vicon fejlesztések. Az intelligens gépek vezető gyártójaként a japán tulajdonos a változó üzleti környezetet előrevetítve új stratégiát és szervezeti átalakítást hangoztatott a fő ügyfélcsoportok, vagyis a növénytermesztők és zöldtakarmánytermesztők igényeire koncentrálva. A Kverneland és Vicon munkagépek fejlesztéseit a nagyközönség a novemberi hannoveri Agritechnica kiállításon tekintheti meg. Videós összefoglalónkat olvashatják.

 

Ugorjon az Önt érdeklő gépekhez az alábbi képekre kattintva, vagy görgessen tovább a cikk folyamatos olvasásához!

KVERNELAND

kverneland-img_7386-k

Optima SX vetőkocsi

48-kverneland i-plough

Kverneland 2500 i-Plough® eke

kverneland-img_7431-k

Kverneland Turbo kultivátor

kverneland-img_7426-k

Kverneland iXtra LiFe front tartály

kverneland-img_7463-k

GEOSPREAD® szakaszvezérlés

kverneland-img_7467-k

TLX GEOSPREAD®

kverneland-img_7526-k

Önjáró permetezőgépek

kverneland-img_7471-k

iXflow-E

VICON

kverneland-img_7478-k

VICON EXTRA 7100 fűkasza

 

kverneland-img_7504-k

Nagy sebességű csomagolás (HSP)

kverneland-afc

Auto Feed Control

kverneland-img_7512-k

FastBale non-stop bálázó

kverneland-img_7490-k

Vicon Fanex 1124 rendterítő

kverneland-vicon-andex

Vicon Andex 1505 rendképző

 

KVERNELAND MUNKAGÉPEK

Optima SX vetőkocsi

A teljesen újragondolt vetőház koncepció a már jól ismert Optima termékcsaládra ültetve biztosítja a pontos vetést, akár 18 km/h sebesség mellett is. Valójában az új, nyomott levegős rendszerrel a Kverneland mérnökei egy új technológiát vezettek be, amely során a vetőmag egy légáramlat által, akár 70 km/h-s sebességgel kerül a magárokba. Az érkezés kíméletességéről egy speciális elkapó kerék gondoskodik.

A kihívást a sebesség növelése mellett a nagyobb pontosság jelentette, attól függetlenül hogy éppen kukoricát, napraforgót, babot, vagy cukorrépát vetünk. Az új Optima SX nagysebességű vetőkocsival fenntartjuk a szemenkénti vetés színvonalát, míg a hatékonyságot akár 50%-kal emeljük-  magyarázta Constantin Homann, szemenkénti vetésért felelős termék specialista.

A vetőház kialakításából adódóan csekély súrlódás lép fel, ezért a rendszernek csekély a  teljesítmény igénye, így az új Optima SX vetőkocsi nem igényel külön generátort. Isobus kompatibilis, ebből adódóan alkalmas a már jól ismert funkciók, mint a GEOCONTROl és GEOSEED alkalmazására, nagyobb sebesség mellett. A GEOCONTROL GPS vezérléssel automatikusan kapcsolja ki és be az elektromos magadagoló egységet, hogy pontosan a megfelelő helyen zárja el a mag adagolását, elkerülve az átfedéseket és az ablakos vetést. A GEOSEED®  vetés lehetővé teszi a magvak négyzet, vagy gyémánt alakzatba történő lehelyezését, így minden növény egyformán juthat tápanyaghoz, vízhez és fényhez, ezzel biztosítva az egyenletes kelést, és az erős állományt.

Az új Optima SX nagysebességű vetőkocsi elsőként a vontatott kivitelű TF Profi, és a függesztett Optima V modelleken lesz elérhető.

 

Kverneland 2500 i-Plough® eke

Egy egész sor innovatív technikai újítást vonultat fel, mint például a vázrögzítésű mélységhatároló kereket, biztonságos szállítást jelentő “utánfutó” koncepciót, valamint az automatikus szállításkönnyítő rendszert.

A Kverneland kifejezetten az ISOBUS kompatibilis Kv 2500 i-Plough®-hoz fejlesztett ki egy vázrögzítésű szállító és mélységhatároló kereket, mely a harmadik ekefej után kapott helyett, lehetőséget nyitva a tábla széléig történő szántásra. A vázrögzítésű kerék a traktorkabinból vezérelhető az ISOBUS terminálon keresztül, beleértve a mélység beállítását is.  Az újra tervezett Variomat rudazat pedig lehetővé teszi a fogás szélesség állítását a kerék pozíciójától függetlenül.

A Kverneland véglegesítette egyedülálló szállítást könnyítő megoldását a Kv 2500 i-Plough®-n, amelynek eredményeként automatikusan áll át az eke szállítási helyzetből, munkahelyzetbe. A rendszer egyszerűsége, gyorsasága maximalizálja a termelékenységet. A folyamat indítása a traktorkabinból, az ISOBUS kompatibilis terminálon keresztül történik. Az új, automatikus szállítást könnyítő rendszer megvalósításához, megannyi innovációs megoldás szükségeltetett, úgy mint a csukló ponton elmozdulni képes fordító torony (nem szükséges a traktor harmadik pontjának eltávolítása), a vonórúd, mely mindkét irányban 45 fokos kitérésre képes, a speciális mélység és szállító kerék, mely kifejezetten a Kv 2500 i-Plough® modellre lett kifejlesztve. A vázrögzítésű kerék forgási mechanizmusa a már jól ismert Kverneland farkerék forgási elvén alapul. Táblavégi fordulónál a vázrögzítésű kerék is lágyan, csapódás mentesen fordul át, majd áll be szántási pozícióba.

A Kv 2500 i-Plough “utánfutó” koncepciója - mely a 2017-s SIMA kiállításon is díjat kapott - bármely kerék típussal kombinálható. Az “utánfutó” koncepció hasonlít az autó után akasztott utánfutóra, vagyis az eke, a traktor nyomvonalán halad, mivel az eke vonórúdja képes követni a traktor szögkitérését, ami egyedülálló stabilitást biztosít, nagyobb sebesség mellett is.

48-kverneland csuklos iploughCsuklós fordítótoronnyal ellátott Kv 2500 i-Plough®

Nem ISOBUS-os traktorokhoz a Kverneland biztosít egy szettet, amellyel a traktor ISOBUS kompatibilissé tehető, így minden funkciót a kabinból vezérelhet.

 

Kverneland Turbo, az univerzális függesztett kultivátor

A vontatott változat sikeres debütálása után a Kverneland kiegészíti kínálatát a függesztett modellekkel, mely 5 méretben 3 és 3,5 méteres merev és 4, 5 és 6 méteres változatban pedig összecsukható kivitelben érhető el.

A Turbo 3 - 20 cm között használható, tavasszal a talaj megnyitására, szellőztetésére vagy a kigyomosodott terület elművelésére. Nyáron ideálisan használható tarlóhántásra egy vagy több soron, illetve az ősz folyamán magágy készítésre is.

A Kverneland Turbo fejlesztésénél törekedtek arra, hogy a gép minél sokoldalúbban legyen használható és a használata ne okozzon „talp” betegséget. Önmagában is képes több gép helyettesítésére úgy, mint magágykészítő vagy tarlóhántó eszköz, a sűrű kapaosztásnak, az erős kapáknak és nagy hasmagasságnak – 725 mm - köszönhetően. “A Turbo-val nagy munkaszélességben tudunk dolgozni, kihasználva az erőgép maximális vonóerejét, csökkentve ezzel az üzemeltetési költségeinket. A gép kialakítása során figyelembe vették azt, hogy a kisebb emelő kapacitással rendelkező traktorokkal is lehessen üzemeltetni a TURBO kultivátorokat. Ez az oka annak, hogy a kapák 4 sorban lettek elhelyezve.

Azért hogy a TURBO a lehető  legkompaktabb legyen, az első és az utolsó sorban lévő kapák közvetlenül a vázon kaptak helyet. A vázak kialakításánál minden esetben számítógépes szimulációkkal (FEM) ellenőrizték a keresztmetszeteket azért, hogy extrém terhelések sem okozzanak problémát (40 km/h közúton, Actipack hengerrel)

Minden állítás szerszám nélkül történik a gépen. A munkamélység hidraulikusan állítható hézagolókkal, az elmunkáló elemek pedig csavarorsóval. Amennyiben megváltoztatjuk a munkamélységet az elmunkáló egységet szinte nem kell állítani, mert az követi a henger helyzetét.

Ha sokat kell közúton közlekedni (kisméretű táblák), a TURBO rendlehető hidraulikusan behúzható egyengető egységgel.

Műszaki adatok

Modell

Turbo 3000

Turbo 3500

Turbo 4000F

Turbo 5000F

Turbo 6000F

Kapák száma

15

17

21

27

31

Munka szélesség (m)

2,82

3,19

3,94

5,07

5,81

Henger szélesség (m)

3.00

3.50

4.50

5.50

6.00

Kapasorok száma

4

4

4

4

4

Szállítási szélesség (m)

3.00

3.50

2.90

2,90

2,90

Kapasor távolság (mm)

550mm-től 600mm-ig

Fő váz keresztmetszete (mm)

100x100

Függesztés

Cat II & III

Gerendely magasság (mm)

725

Kapaosztás (mm)

190

Mélység állítás

Hidraulikusan hézagolókkal

Elmunkáló elem

Rugós rögrendező

henger választék

Csöves henger, Dupla pálcás henger, Actiring, Actiflex, Actipack

Min/Max vonóerő igény

80/150

100/175

120/200

150/250

180/300

Max. tömeg Csöves hengerrel (kg)

1325

1460

1565

2955

3215

Max. tömeg Actiflex hengerrel (kg)

1540

1715

2863

3295

3645

Max. tömeg Actipack hengerrel (kg)

1720

1915

3129

1202

3981

 

Kverneland iXtra LiFe – Front tartály folyékony műtrágya kijuttatáshoz

Az iXtra LiFe front tartályok bemutatkozásával egy csúcsteljesítményű ISOBUS-os gép kombináció jött létre, amely egy folyékony műtrágya kijuttatására alkalmas front tartályból és egy elektromos szemenkénti vetőgépből áll. Az előnyök kézzel foghatóak, a magok a megfelelő helyre kerülnek és ezzel egy időben a megfelelő mennyiségű folyékony műtrágya is kihelyezésre kerül.

Az iXtra LiFe front tartály kombinációban dolgozik a szemenkénti vetőgéppel úgy, hogy a vetéssel egy menetben juttatjuk ki a folyékony műtrágyát ezzel is növelve a produktivitást.  Az intelligens elektronikai megoldásoknak köszönhetően a front tartály és a vetőgép is kommunikál egymással, így a kijuttatás indítása/megállítása egyszerre soronként történik. Az elektromos hajtású vető elemek a GPS és az IsoMatch GEOcontrol alkalmazás segítségével automatikusan ki/bekapcsolnak a megfelelő időben és helyen, biztosítva azt, hogy nincs rávetés a táblavégi fordulókban, vagy a már elvetett területeken. Ez különösen előnyös szabálytalan, vagy ék alakú területeken. A sorban kijuttatott műtrágyázás az egyik módja annak, hogy javítsuk a hatékonyságunkat és csökkentsük a költségeinket a műtrágya jobb, vetőmaghoz közeli elhelyezésével. Emellett megnyílik a lehetőség az organikus műtrágyák használatára. A növény gyorsabb kezdeti növekedése és talajtakarása pedig a versenytárs gyomokkal szemben jelent újabb előnyt.

A művelő utakon a műtrágya kikapcsolása automatikusan, a vetősorral egyszerre történik. Az IsoMatch GEOcontrol alkalmazás biztosítja hogy nincs átfedés sem a vetésben sem a műtrágya kijuttatásban. Ez azt jelenti, hogy a kezelőnek nem kell kézzel ki/bekapcsolni a sorokat munka közben, nem kell változtatnia a kijuttatott dózist. A rendszer teljesen automatikusan működik. Az elvégzett munka hatékonysága mérhető a költségekben, kevesebb vetőmag és műtrágya felhasználás – az átfedések hiánya miatt-, valamint magasabb terméshozamok.

Műszaki adatok

 

iXtra LiFe

Szakaszok száma

4 – 6 – 8 – 12 – 16 – 18

Névleges tartály méret (l)

1,100

Maximális tartály méret (l)

1,300

Tiszta vizes tartály mérete (l)

2 x 65

Üres tartály (kg)

349

Elektromos szintjelző

Alapfelszereltség

Vezérlés típusa

Elektromos (ISOBUS)

 

GEOSPREAD® szakaszvezérlés közepes méretű műtrágyaszórókhoz

Bemutatásra került az Exacta CL GEOSPREAD súlymérős műtrágyaszóró 1300 – 2800 literes tartály térfogattal és a maximális 33 méteres munkaszélességgel.

Ez a modell ideális választás a közepes méretű növénytermesztéssel és/vagy állattartással is foglalkozó mezőgazdasági termelőknek, az üzemeltetése is történhet akár kisebb méretű erőgéppel. A GEOSPREAD rendszer menet közben lehetővé teszi az automatikus, vagy kézi munkaszélesség állítást.

kverneland-img_7463-k

A tartály töltése könnyedén kivitelezhető (akár Big-bag zsákokkal is) a 245 cm-es tartály szélességnek köszönhetően.

A CL GEOSPREAD szakaszvezérlő rendszere a meglévő lefedettség térképek, határvonalak, táblavégi fordulok, és egyéb Task Data információk segítségével készített térképeket végre tudja hajtani. A GPS jel alapján történő vezérlés segítségével automatikusan változtatja a munkaszélességet és kiszórandó dózist valamint a rendszer használatával minimalizáljuk a területen az alul/felüldozírozás mértékét.

Egy példán bemutatva a rendszer a követkőképpen dolgozik: Szabálytalan, vagy ék alakú táblán a rendszer lépésről-lépésre változtatja a munkaszélességet. A működtetése nagyon egyszerű, mert nem szükséges semmit sem változtatni a gépen, vagy az ISOBUS-os terminálon!  “A GEOSPREAD rendszer 5-15%-os megtakarítást biztosít.

Műszaki adatok

 

CL GEOSPREAD

Tartály méret (l)

1300

1800

2300

2800

Töltési magasság (cm)

108

127

146

165

Szélesség (cm)

245

245

245

245

Töltési szélesség (cm)

239

239

239

239

Üres tömeg (kg)

496

521

547

573

Munkaszélesség (m)

10-33

10-33

10-33

10-33

Kiadás (kg/min)

10-320

10-320

10-320

10-320

 

Kverneland TLX GEOSPREAD® – Nagy sebességű szórás

A TLX GEOSPREAD nagy sebességű munkavégzésre tervezett súlymérős műtrágyaszóró, ami professzionális és bérvállalkozók részére ideális választás. A műtrágyaszóró megújult, kapott néhány új tulajdonságot és áttervezték a Centre Flow adagoló rendszert a nagy sebességű pontos szórás érdekében.

Az újra tervezett CentreFlow adagoló rendszer a tárcsánként 8 db nagyteljesítményű szórólapáttal biztosítja az egyenletes szórásképet nem csak a gép munkaszélességében, hanem a haladás irányában is. A két méteres szakaszokkal, a négy darab mérőcellával és a referencia szenzorral, a TLX GEOSPREAD műtrágyaszóró minden körülmény között képes a pontos munkavégzésre. A tárcsánkénti 8 db szórólapáttal a műtrágyaszóró számára nincs maximális sebesség határ, mivel a lapátok átfedése biztosítja csíkozás mentes szórásképet.

kverneland-img_7467-k

Az adagoló rendszer előnyei:

A CentreFlow rendszerben a műtrágya az adagoló hengeren keresztül fokozatosan felgyorsulva érkezik a szórólapátokra. A CentreFlow rendszer néhány fontos előnye a következő:

  • Nincs ütés, nincs töredezés. A szórásképet nem befolyásolja a töredezett műtrágya.
  • Nyolc darab szórólapát tárcsánként, szemben 2 db-al. A 8 lapátos megoldásnak köszönhetően a műtrágya nagy frekvencián kerül kiszórásra így szinte „folyamatos” a szórás és egyenletes a szóráskép még a haladási irányban is, ami akkor kap nagyobb jelentőséget, ha nagy sebességgel és nagy mennyiségeket szórunk..
  • A két méteres szakaszok ki/bekapcsolása történhet jobbról balra vagy fordítva így elérhető az egyenletes szórás eloszlás a tábla teljes területén.
  • Munkavégzés dombos körülmények között. A műtrágyaszóró megdőlése nem befolyásolja azt a momentumot, amikor műtrágya elhagyja a szóró tárcsát és a lapátot. Ez annyit tesz, hogy a szóráskép minősége nem változik dombos körülmények esetén sem.

Az új nagy teljesítményű szórási rendszer mellett a TLX GEOSPREAD műtrágyaszóró megjelenésben és tartalmában is megújult. Az elektromosan működtethető tartályponyva nyitása és zárása könnyedén az ISOBUS terminálról végezhető.  A kezelő kényelmének javítása érdekében a műtrágyaszóró felszerelhető egy CAT III/IV –es függesztő szerkezettel azért, hogy a CAT II, III, IV-es függesztő szerkezettel ellátott traktorokkal is tudjuk a műtrágyaszórót üzemeltetni.  Egy másik újítás a bal és jobb oldalon elhelyezett üres tartályra figyelmeztető szenzor, ami a terminálon keresztül jelzi a gépkezelőnek, ha a műtrágya szintje a minimumra csökkent.  Ez az újítás akkor kap kulcsszerepet, amikor a GEOSPREAD gépünkkel a két oldalon különböző munkaszélességeken dolgozunk.

Műszaki adatok:

 

TLX GEOSPREAD

Tartály kapacitás (l)

1,875

2,550

3,225

3,900

Töltési magasság (cm)

123

142

161

180

Szélesség (cm)

290

290

290

290

Töltési szélesség (cm)

284

284

284

284

Üres tömeg (kg)

690

720

750

780

Munkaszélesség (m)

24-40

24-40

24-40

24-40

Átfolyás (kg/min)

10-540

10-540

10-540

10-540

 

Az önjáró permetezőgépeken megjelenő újdonságok – középpontban a kezelői kényelem és a költséghatékonyság

Nagy teljesítményű EcoDrive rendszer

Az EcoDrive hajtómű rendszer növeli a vezetési élményt. Az új kialakítású kerékmotorok és az intelligens motorvezérlő rendszer kombinációja megnöveli a hajtáslánc teljesítményét, de ezzel egy időben csökkenti az üzemanyag fogyasztást.  A változtatható lökettérfogatú motorok 26 dugattyúval szereltek az egyenletesebb olaj áram érdekében. Ennek eredményeként kisebb a nyomásesés és folyamatos a teljesítmény átvitel.  Az automata lökettérfogat választás 3 fokozatban történik, így tartva a hidraulika szivattyút mindig az optimális működési tartományban és növelve a rendszer hatásfokát. Mivel a rendszerben nincs szükség sebességváltóra, a kerékmotorok kompakt kialakításúak és minimális a rendszer hő fejlődése, valamint a vesztesége. Az új nagyteljesítményű kerékmotorokat összehasonlítva egy axiál dugattyús hidromotort + sebességváltót használó rendszerrel, a szántóföldön 15%-kal a közúton pedig 36%-kal jobb hatásfokot tudunk elérni.

Az EcoDrive hajtómű rendszer a motor fordulatszám emelkedésével vagy csökkentésével szabályozza a szükséges teljesítmény (Le) igényt. Ezzel egy időben a szivattyú szállítása is szabályozva van az elérni kívánt menetsebességnek megfelelően. Az egész folyamat természetesen az üzemeltetés körülményétől függ. Az  EcoDrive-os rendszer használata garantálja az üzemanyag felhasználás csökkenését. A megtakarítás mértéke kb. 15% üzemanyagban és a környezeti terhelés is csökken. Teljesen automata a rendszer, így a gépkezelő teljes mértékben a közlekedésre, vagy a munkavégzésre tud koncentrálni.  Közúti üzemmódban a rendszer a padlón elhelyezett a láb pedál pozíciójának megfelelően állítja a sebességet és a motor fordulatszámát. Az EcoDrive rendszer menet közben csökkenti a motor fordulatszámát és ezzel együtt a motor zajkibocsátását is, ami kedvező a gépkezelőjének valamint a környezetünknek is.

Boom Guide ProActive a tökéletes keret magasság vezérlő rendszer

Az egyedi Boom Guide szenzor technológia biztosítja a tökéletes keret magasság vezérlést változatos szántóföldi körülmények között, megkönnyítve ezzel a gépkezelő munkáját, aki így a permetezési feladatra koncentrálhat. A Boom Guide ProActive rendszerben található egy plusz szenzor, ami a keret himbáló mozgását figyeli. A rendszer aktívan reagál a keret elmozdulásaira és egy időben működteti a középső keret emelését / süllyesztését és szélső kerettagok független billentését. A keret így pontosan tudja követni a növény állományt, a talajfelszínt,  vagy a hibrid üzemmódban a kettőt figyeli egyidőben.

Egyedi keretvég biztosító rendszer

Kifejlesztettek és szabadalmaztattak egy egyedi keretvég biztonsági rendszert a Kverneland HSS (32-40 méteres) szóró keretekhez. Az első és a második kerettag között lévő hidraulikus munkahenger biztosítja azt, hogy a második kerettag kitérjen abban az esetben, ha valamilyen akadályba ütközünk (fa, villanyoszlop) menet közben. Amikor a Boom Guide ProActive biztosítja a megfelelő keret magasságot, a kezelő nagyobb munkasebességgel dolgozik, s ilyenkor előfordulhat, hogy a hirtelen fellépő akadálynak ütközik a szórókeret. Ebben a helyzetben a hidraulikus biztosítással ellátott szórókeret sérülése elkerülhető.”

kv-ixdrive-boom3Hidraulikus munkahenger az első és a második kerettag között

 

iXflow-E – új cirkulációs rendszer a függesztett permetezőkhöz

A Kverneland HC 24-30 méteres keretekhez kifejlesztett iXflow-E cirkulációs rendszer elektromosan működtethető fúvóka tartókat tartalmaz.

A Kverneland iXtrack vontatott permetező családhoz évek óta elérhető a pneumatikus működtetésű iXflow rendszer”. Most került bemutatásra az új permetlé keringető rendszer az iXflow-E elektromos működtetésű fúvókákkal a függesztett gépekhez optimalizálva. Amint a permetezést megszakítjuk, a permetlé szabadon vissza tud áramolni a tartályba. Ez azt jelenti hogy nem képződik lerakódás a vezetékekben és nincs olyan része a permetlévezetéknek, ahol a permetlé “vesztegel” és nem tud leürülni még akkor sem, amikor a keret szállítási helyzetben van. Az összes szakasz két oldalról kerül megtáplálásra, így ha a gépkezelő elindítja a permetezést, nincs nyomásesés a fúvókákon.

Az iXflow-E rendszer elérhető a Kverneland HC 24,27, 28 és 30 méteres szórókeretekhez maximálisan 15 szakaszos kivitelben. Így a felhasználó könnyedén ki tudja választani a számára ideális keret szélességet és a hozzá tartozó szakasz számát a körülmények és a tábla méretek függvényében. A GPS rendszer és a GEOCONTROL segítségével pedig csökkenthetjük az átfedések és a dupla dózisokat, így növelve a termés minőségét és csökkentve a költségeinket.  Ezen felül a rendszer nem érzékeny még nagy lémennyiségek kijuttatása esetén sem, nem befolyásolja a szakaszok hossza, nincs nyomásesés és minden szakaszra ugyanannyi lémennyiség jut.

ixflow-e-k

IsoMatch GEOcontrol iXflow-E-vel – 9 szakasz 100%-os átfedés

Az iXflow-E is kompatibilis az iXclean Pro automata tisztító és öblítő funkcióival.

 

VICON ZÖLDTAKARMÁNY GÉPEK

VICON EXTRA 7100 fűkasza GEOMOW alkalmazással

A GEOMOW a Vicon EXTRA 7100T Vario-ban rejlő összes lehetőséget kihasználja, intelligensebbé téve ezáltal a kaszálási műveletet. A teljesen új Vicon GEOMOW alkalmazással a hátsó és mellső kaszák közötti átfedés automatikus beállításúvá válik. Ennek köszönhetően nem maradnak kaszálatlan foltok munkavégzés közben, ezzel mintegy 10%-os teljesítmény növekedés érhető el.

A GEOMOW biztosítja, hogy a fűkasza mindig maximális teljesítménnyel, minimális átfedéssel dolgozzon. Folyamatosan ellenőrzi a traktor haladási ívét, a hátsó kasza testeket pedig mindig az elülső kaszához igazítja, ügyelve a két kasza közötti átfedésre. Sík területen történő kaszáláskor a kaszák minimális átfedéssel dolgoznak, hogy elérjék a 10,2 méteres maximális vágási szélességet.

A sarkok körüli kaszáláskor a GEOMOW nagy pontosságot és kiváló támogatást biztosít a vezető számára. Automatikusan észleli az elülső kasza megváltozott pozícióját, és időben átállítja a hátulsókat, hogy ne jelenjenek meg kaszálatlan sávok. Ha a sarok túl szoros ahhoz, hogy a rendszer azt kompenzálni tudja, a vezető automatikus figyelmeztető jelzést kap a terminálon keresztül.

A lejtőkön végzett munkáknál a GEOMOW a traktor csúszását is korrigálja.

A GEOMOW magában foglalja az intelligens táblavégi vezérlést is, mely kiküszöböli a táblavégi fordulások okozta nehézségeket, és fokozza a kaszálás hatékonyságát. A GEOMOW csökkenti a vezetői hibák számát azzal, hogy a kaszák leengedését és felemelését a megfelelő pillanatban végzi el.

Műszaki adatok:

 

Vicon EXTRA 7100T GEOMOW

Munkaszélesség

10.2 m 3.5 m-es elülső kaszával

9.8 m 3.2 m-es elülső kaszával

Tömeg

2800 kg

Tárcsák száma

2x10 háromszög tárcsák

Felfüggesztés

hidraulikus központi felfüggesztés, húzórudas.

Védelem

Teljes hosszban NonStop AutoReset berendezés

Átfedés beállítás

hidraulikus állítású – traktorkabinból vezérelhető

 

High Speed Pack – Nagy sebességű csomagolás (HSP)

A Vicon az idei évben teljesítménynövelő kiegészítőkkel látta el a BW2100C és a BW2600C modelljeit, mégpedig a DuoWrap - kettős fólia adagoló és OptiSpeed optimális csomagolási sebességet állító rendszerekkel.

A High Speed Pack (HSP) segítségével a csomagoló teljesítménye ideális körülmények között megközelíti a szatelit karos kivitelt, de az ára lényegesen kedvezőbb.

A HSP opció két fejlesztés kombinációja. Az első, a DuoWrap rendszer egyszerre két tekercs fóliát használ, ezzel a megoldással elérjük azt, hogy a fólia átfedése 66%-os, így a csomagolásra fordított idő harmadával csökken. A második fejlesztés az OptiSpeed, ami elektronikusan vezérli a forgóasztal sebességét.

Amint a név is sugallja az OptiSpeed optimalizálja a forgási sebességet, ezzel biztosítva a lehető leggyorsabb csomagolást az adott körülmények között.

Ez azt jelenti, hogy dombos körülmények között, vagy nem ideális bála alak esetén a sebesség automatikusan lecsökken és sima, egyenletes bálák esetén pedig felgyorsul anélkül, hogy bármiféle rizikót vállalna a kezelő. A rendszer tartalmaz egy gyorsulásmérőt, ami figyeli a forgó asztal stabilitását. A csomagolás megkezdése után a sebesség automatikusan növekszik és amint a rendszer instabilitást érzékel, azonnal lecsökkenti a sebességet.

A DuoWrap és az OptiSpeed segítségével a forgóasztalos bálacsomagolók fel tudják venni a versenyt a magasabb bekerülési értékű szatelit karos bálacsomagolókkal.

 

Auto Feed Control – Okos megoldás az RV 5000 szériához

Az AutoFeed vezérlési (AFC) rendszere RV 5000 változó kamrás bálázók szériához tartalmaz egy hidraulikusan vezérelt vonórudat kombinálva egy fejlett elektronikus rendszerrel. Az AFC rendszer helyettesíti a normál rögzített vonórudat két hidraulikus működtetésű teleszkópos szakaszon. Ezek lehetővé teszik, hogy a bálázót a traktor helyzetéhez viszonyítva mozduljon el.

kverneland-afc

Az AFC lehetővé teszi a kezelő számára, hogy rend közepén tudjon haladni, anélkül, hogy folyamatosan bal vagy jobb oldalra kellene mozgatni a bálázót, ezzel biztosítja az ideális kamra feltöltést, optimalizálja a bála formázását és tökéletesen alakított bálákat eredményez.

Az üzemanyagfogyasztás is csökken, mivel a traktor képes közvetlen haladni, a rendek vonalának megfelelően.
Az eredmény lényegesen nagyobb termelékenységet  eredményez és tökéletes alakú, sűrű bálák előállítását teszi lehetővé az optimális csomagoláshoz és / vagy almozáshoz.

 

FASTBALE – további fejlődések a non–stop körbálázás és csomagolás terén

A 2017-es szezonban korlátozott számban érhető el Európa-szerte a FastBale bálázó, mely lenyűgözte a felhasználókat az intelligens iker bálakamráival és az innovatív csomagolórendszerével.

A non-stop bálakészítési folyamat legújabb fejlesztése a fóliát is alkalmazó megoldás bevezetése, mely rendszer kifejezetten azoknak készült, akik szeretnék kihasználni annak lehetőségét, hogy különböző csomagolási technológiát tudjanak alkalmazni egymást követően.

A FastBale képes a fóliával történő kötözésre (háló nélkül), ebben az esetben a bálázó a bála palástjára tekeri fel a fóliát, így jobb minőségben tárolható el a száraz anyag is. A második lehetőség a klasszikus értelemben vett csomagolás, amit a FastBale hátulsó részén elhelyezett csomagoló egység végez el. A rendszer képes háló és fólia alkalmazására is, különböző kombinációban, a rendszer számára nem jelent gondot az 1400 mm-es tekercsszélesség sem. Az átváltás a hálók és fóliák között egyszerűen végezhető el anélkül, hogy mechanikus változtatásra lenne szükség a rendszerben. Ez nagymértékben hozzájárul a rugalmas működéshez.

A FastBale bálakamra elrendezése valóban innovatív, két bálakamra van sorba rendezve - egy nagy méretű fő kamrával és egy előkamrával, ami a fő kamra méretének kétharmada. Ez a lenyűgöző kialakítás rendkívül kompakt gépet eredményez.

A bálázás a szokásos módon kezdődik, amikor is a bálázandó anyag a rendfelszedőről a rotor segítségével az elő kamrába kerül. Amikor a bála megtöltötte az előkamrát, a FastBale átirányítja a bálát a főkamrába, ahol is a bála eléri végső méretét és tömörségét. A kötözés már a főkamrában történik meg, majd ezt követően a befejezett bálát a gép kíméletesen helyezi a talajra, vagy a csomagoló egységre. A rendszer lehetővé teszi a folyamatos, megállás nélküli bálázást, jelentős időt takarítva meg a gépkezelőnek.

A bála áthelyezése a csomagoló egységre igen egyszerű elven működik. A csomagoló egység leengedésre kerül, hogy a bálának egyszerűen csak ki kelljen pördülnie a kamrából. Ezzel elkerülhető a komplex mechanikus átviteli rendszer használata. A függőleges síkban forgó iker szatellit karok nagy sebességgel juttatják a csomagoló fóliát a bálára.

 

Vicon Fanex 1124 nagy teljesítményű rendterítő

A Vicon szálastakarmány betakarító gépek újdonsága a Fanex 1124-es rendterítő, amely függesztett kivitelben készült, 11 m-es munkaszélességgel, nagy területteljesítménnyel és kompakt szállítási méretekkel rendelkezik.

A Fanex 1124 úgy lett megtervezve, hogy a nehéz, nedves növényektől kezdve egészen a normál széna betakarítása során is kiváló munkát végezzen, amellyel felgyorsítható a száradási idő. A 11,2 m-es munkaszélességű gépen 10 rotor kapott helyet, egyenként 6 db karral, ami biztosítja a nagy területteljesítményt. Az erős és zárt függesztő szerkezet nagy teherbírást biztosít, így alkalmas nagy gazdaságok, vagy bérvállalkozók számára is.

A legnagyobb függesztett Fanex rendterítő váza új csukási mechanizmust kapott, amely egyenletes súlyelosztást eredményez a nyitás/zárás során. Az új Vicon Hexalink ujjas tengelykapcsolónak köszönhetően a gép szállítási és tárolási méretei nagyon kedvezőek. A 11,2 m-es munkaszélésség tárolási magassága csak 3,79 méter, emellett a gép szélessége csak 2,95 méter.

Műszaki adatok:

 

Fanex 1124

Munkaszélesség

11.2 m

Szállítási szélesség

2.95 m

Tárolási magasság

3.79 m

Tömeg

1600 kg

Rotorok száma/Karok rotoronként. Rotor

10/6

 

ANDEX rendképző GEORAKE szakaszvezérléssel

A Vicon Andex 1505 rendképzőt GEORAKE szakaszvezérlő egységgel szerelték fel, ami leveszi a felelősséget a gépkezelő válláról a táblavégi fordulókban és a szabálytalan alakú táblákon. A gépkezelőnek csak a gép kapcsolat irányítására kell figyelnie, a rotorok kiemelése automatikusan, a GEORAKE segítségével történik, a megfelelő időben és megfelelp helyen, szabályos jól formázott rendeket hagyva maga után.

A nagy teljesítményű és sebességű Andex 1505 4 db ProLine rotorral van felszerelve, melyek munkaszélessége 9,8 m-15 m között változtatható. Az extra erős központi gerendely és a karbantartás mentes rotorok kiemelkedő sebességet és kapacitást biztosítanak.

A manőverezés egy a 15 m-es munkaszélességű és  4 rotorral rendelkező gép esetében gyakorlott gépkezelőt kíván. A maximális termelékenység érdekében a fordulókban a rotorok kiemelése és annak időzítése nagyon fontos, ami ennél a gépnél a GEORAKE segítségével történik.

Műszaki adatok:

 

Vicon Andex 1505 GEORAKE

Munkaszélesség

9.80-15.0 m

Tömeg

6000 kg

Karok száma

2x13 / 2x15

 
-an összeállítás-
Az összeállítás elkészítésében közreműködtek: Mészáros Rajmund és Pintácsi László – Kverneland Group Hungária Kft.