MENÜ

Kutatási program indult a libák töméses hizlalásának kiváltására

2016.02.10.

A tudomány mai állása alapján a töméses módszeren kívül nincs más elfogadott technológia a hízott liba- és kacsamáj előállítására. A kutatási projekt célja, hogy kifejezetten növényi eredetű táplálék kiegészítők és az MCH-1 receptor segítségével máj- és testsúlygyarapodást vizsgáljon szárnyasokon. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg 1.285.453.836 Ft támogatással, a LibaFood Tech Kft és a Debreceni Egyetem konzorciumában.

A kutatás fő fókusza a magyar libamáj termelés állatetikai szempontok szerinti kifogástalansága, és a töméses hizlalás kiváltása takarmányozással. A kutatásban alkalmazott tudományos megközelítés lényege, hogy tömés helyett takarmány kiegészítő kerül alkalmazásra. Az alkalmazott takarmány kiegészítő feltételezéseink szerint szárnyasokban, elsősorban ludakban és kacsában "máj típusú" elhízást eredményez. Ezáltal feleslegessé válik a libák tömése, hiszen a napi takarmányozással is hasonló eredmény érhető el természetes módon.

A projektet a LibaFood Tech Kft., mint konzorciumvezető, és a Debrecen Egyetem, mint kutatási szervezet közösen valósítja meg. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg 1.285.453.836 Ft vissza nem térítendő támogatással.

A kutatási projekt eredménye egy tudományosan alátámasztott technológia, mely egyedülálló módon lehetővé teszi a töméses hizlalás etikailag folyamatosan támadott hagyományos technológiájának a kiváltását. Egyben kiindulási alap új megközelítésű humán gyógyászati fejlesztésekhez is.

Pályázati adatok:

Pályázat címe: Melanin Koncentráló Hormon Receptor (MCH-R) Izgató Hatás Mezőgazdasági Kiaknázására Irányuló Kutatások. A Töméses Hizlalás Kiváltása Takarmányozással Májlibákon

Pályázati azonosító: AGR_PIAC_13-1-2013-0008

Projekt futamideje: 2014.02.01. – 2017.01.31.

További információ: LibaFood Tech Kft., email: [email protected]