MENÜ

Hazai szakértők és külföldi példák segítik az új egyetemi, zöld tananyagot

2014.01.31.

A Szent István Egyetem által vezetett konzorcium és partnerei a hazai tapasztalatokon és szakmai ismereteken túlmenően számos külföldi jó gyakorlatot is beépítenek a készülő tananyagba. A TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0018 számú, az „Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében” elnevezésű projekt elsődleges célja, hogy a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon egyaránt azonnal használható tudást biztosítson a jövő környezetmérnök hallgatói részére. 
A szakmai munka végeredményeként egy modern, nemzetközi szinten versenyképes szakoktatási anyag jön létre, mely elérhető lesz a konzorcium intézményeinek hallgatói számára.

A mai napon a Szent István Egyetemen tartott sajtótájékoztatón bemutatásra került a jövő környezetmérnökeinek és mezőgazdasági mérnökeinek felsőoktatási képzéséhez készülő tananyag tematikája, amely egyedülálló iparági összefogással készül.  A zöld gazdaság fejlesztésének témájához kapcsolódó projekt 2013 tavaszán indult és 2015 tavaszáig tart. Ez idő alatt a Szent István Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, valamint a Nyíregyházi Főiskola által alkotott konzorcium kulcsfontosságú zöld-ágazati témákban hoz létre Bologna-konform tananyagokat.

Dr. Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem dékánja a gödöllői sajtótájékoztatón elmondta: „Ez a nagyszabású program lehetővé teszi, hogy az Egyetemünk által a hulladékkezelés és a megújuló energiák használata területén meghatározott legfontosabb oktatási és kutatási irányokat a jövőben a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően teljesíthessük.”

„A három felsőoktatási intézmény konzorciumában megvalósuló uniós pályázat több szempontból is egyedülálló és hiánypótló. A konzorcium közvetlenül bevonja a gazdasági élet szereplőit a tananyagfejlesztésbe, illetve az oktatók képzésébe, így a szakmai szervezeteknek, cégeknek mint leendő munkaadóknak lehetőségük van a jövő mérnökeinek képzési tematikájába beavatkozni. Ezen túlmenően a projekt eredményeképpen létrejövő minden magyar és angol nyelvű tananyag a hagyományos változat mellett e-learning formában is elkészül majd, ami lehetőséget nyújt új, modern képzési formák bevezetésére is.” – tette hozzá Dr. Aleksza László a projekt szakmai vezetője.

A sajtóeseményen szó esett még a nemzetközi kapcsolatépítésről is és az ezzel kapcsolatos tervekről. A projekt keretében 2014 folyamán sor kerül egy németországi, valamint egy lengyelországi tanulmányútra is. A müncheni IFAT 2014 világkiállítás és vásár látogatásának célja a mai ismert legkorszerűbb víz-, szennyvíz-, hulladék- és nyersanyag-gazdálkodási technológiák megismerése. A lengyelországi látogatás alkalmával, a varsói szakminisztériummal való tárgyalást követően a lengyel hulladékgazdálkodás rendszerével ismerkednek majd meg a konzorcium által delegált szakemberek. A nemzetközi jó gyakorlatokat a hazai tapasztalatok ismeretében a szakemberek beépítik majd az újonnan készülő tananyagba. 

 

A projekt teljes költségvetése 864.180.900- Ft, melyet teljes egészében az Európai Unió finanszíroz. 

 

A pályázat megvalósítója: a Szent István Egyetem és konzorciumi partnerei: a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola. 

 

 

További információk:

 


 

Vágólap-1