Az élelmiszerláncokat is érintik a módosult hulladékgazdálkodási szabályok

Agro Napló
Módosultak a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének szabályairól és a hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek szabályairól szóló rendeletek.

Az élelmiszerláncot is érintő változások a következők:

A 80/2023. rendeletbe bekerült egy általános kiegészítés miszerint a forgalomba hozatalt megvalósító személyre a gyártóra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a kötelezettségek teljesítése során.

Pontosításra került az alapanyagként felhasznált sütőolajjal és -zsírral kapcsolatos díjfizetés mentességről szóló 22/A, illetve a készletre vett körforgásos termékek díjfizetéséről szóló 26/A paragrafus.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének szabályait meghatározó rendelet 2. – a csomagolási díjkódokat tartalmazó – melléklete is módosult. Az összes anyagáramra vonatkozóan belefoglalták a növényvédő szerrel közvetlenül érintkező csomagolásokat (KF-kód 5. és 6. karaktere 11, illetve 41). A díjkódok nem változtak egyik anyagáram esetében sem – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

Az eddig leírt módosításokat 2023. július 1. napjától kell alkalmazni.

További változás a 272/2023. rendeletben, hogy a korábban a radioaktív hulladékra vonatkozó hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényben való elhelyezést tiltó bekezdést kiegészítették a veszélyes és a speciális kezelést igénylő hulladékokkal. Így ezeket sem szabad hagyományos edényben elhelyezni.

Még egy kiegészítést eszközöltek, miszerint a koncessziós társaság a – kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek hulladékának nem minősülő – biológiailag lebomló hulladék esetében az elkülönített gyűjtés feltételeit 2023. december 31-től kezdődően biztosítja.

A fenti két változás a rendelet kihirdetését (2023.09.21.) követő napon lép hatályba.

További részletekről itt olvashatnak.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!