Vízkészlet-járulékfizetési mentesség a vészhelyzet idejére

Agro Napló
A mezőgazdasági ágazat mentesül a vízkészlet-járulékfizetési kötelezettség alól a járványügyi veszélyhelyzet idejére, ez az intézkedés pedig számos területen jelent segítséget a gazdálkodóknak.

„A vízkészlet-járulékfizetési kötelezettség veszélyhelyzet idején történő teljesítéséről” című, idevonatkozó kormányrendelet – 123/2020. (IV. 16.) – április 16-án jelent meg. A közzétett módosítások értelmében a mezőgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevő vízhasználók a veszélyhelyzet idejére mentesülnek a vízkészlet-járulékfizetési kötelezettség alól. Ez egyaránt vonatkozik a növénytermesztés, az állattenyésztés, a vadgazdálkodás és a kapcsolódó szolgáltatások, az erdőgazdálkodás, valamint a halászat, halgazdálkodás területén tevékenykedőkre.

A mentesség a nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettséget nem érinti, a mentességet a vízhasználók az éves és negyedéves bevallás során érvényesíthetik, külön nyilatkozattal. A külön nyilatkozat megtételének egyszerűsítése érdekében a katasztrófavédelem készített egy formanyomtatványt (ezt a katasztrófavédelem honlapján és a vkj.gov.hu weboldalon is közzéteszik), amelyet az éves/negyedéves bevalláshoz csatoltan kell majd benyújtani – közölte a Nemezeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!