Virágozzon a hazai virágpiac!

Agro Napló
A virágüzletek készülnek a közelgő nőnapra. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy jobban megéri magyar termelésű virágot vagy tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát.

A nőnapi virágcsokrokban az utóbbi években újra divatba jött a liliom, a nárcisz és a jácint, ugyanakkor az export vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színű rózsából – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének körképéből.

A virágárusok nehéz éveken vannak túl, a koronavírus miatti események elmaradása – ballagások, esküvők, rendezvények – csökkenő keresletet eredményeztek. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap volt az év első kiugró eseménye, a nőnapot pedig már várják, és készülnek rá az árusok, hiszen az a „legvirágosabb” jeles napok közé tartozik, ilyenkor a virágüzletek átlagos napi forgalma megtöbbszöröződik – értesült az Agro Napló.

Az időjárás miatt ilyenkor hazai termesztésben kevesebb vágott és cserepes virág érhető el, de azért akad bőven a kínálatban. Az import virágok – főleg a klasszikus vörös rózsa – többnyire a holland virágtőzsdén keresztül kerülnek hozzánk, de akad olyan importőr is, aki közvetlenül dél-amerikai, vagy akár dél-afrikai farmoktól szerzi be a virágokat. Ilyenkor az import mennyisége elérheti a 60%-ot is. Az elmúlt években szerencsére egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint). Ezek előnye, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletekbe, nem mellékesen alacsonyabb áron. Illetve a rózsa ugyanebbe a színkörbe tartozó, más-más színvariánsait – a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket – is sokan veszik. Nőnapkor a kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket is. A virágkötők kreativitásának semmi sem szab határt, egyre divatosabbak és kelendőbbek a virágdobozok, vagy azok az akár tavaszi virágból készült virágcsokrok/díszek, amelyek valamilyen kiegészítőt tartalmaznak. Nem is feltétlen ragaszkodunk minden esetben a piros színhez, egyre több a rózsaszínes, pinkes árnyalatú készítmény, melyek népszerűsége folyamatosan nő.

A virágkereskedők egyesülete bízik abban, hogy a tavalyi, hosszú lezárásokkal járó évnél nagyobb forgalmat érnek el, amelynek jelei már láthatók. Természetesen – mint mindig – az eredmények országszerte változók, de a tagság többsége pozitívan látja a jövőt. A vásárlók már hozzászoktak a pandémia viszontagságaihoz, és a kereskedők is alkalmazkodtak a szükségszerűen változó szabályokhoz. Amennyiben valóban visszatér a „normális élet”, az az egyesület szerint intenzív növekedéshez vezethet. Ha korlátozások nélkül tarthatók esküvők, rendezvények, összejövetelek, az meghozhatja a várt fellendülést a virágkereskedelemben is.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Teljesen eltűnhet a magyar málna

Teljesen eltűnhet a magyar málna

Egy éve arról beszélt Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője, hogy két-három év múlva már csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!