VETŐNAPI TÉMÁK a kukoricatermesztők kedvére - II. rész: A VETŐNAPON ringbe szállt gépek

Agro Napló
A vetéssel a kukoricatermesztés folyamatában fontos periódus zárul le. A termés várható maximumának meghatározását követően az összes további művelet nagyban befolyásolja, hogy miként alakulnak a mennyiségi és minőségi elvárások.

A vetőnapon áttekintették a hazai és nemzetközi vetőgéppiac legújabb fejlesztési irányait, illetve a tőszám- és kelésegyenletesség fontosságágán túl bemutatták a vetőgépek használata során követendő főbb technológiai változatokat a talaj-előkészítésben, a vetéssel kapcsolt és a vetést követő technológiai lépésekben. A bemutatón a Kverneland Group Hungária Kft. FlexCart + Optima PH 8 HD e-drive típusú gépével, a Monsanto Hungaria Kft. DEKALB vetőgéppel, a Güttler Kft. Güttler front talajművelővel, a Kuhn Center Magyarország Kft. a Kuhn Maxima 2 TS 950-nel, az AXIÁL Kft. Monosem NX M 6 soros vontatott, míg a KITE Zrt. JD ExactEmerge 16 soros vetőgéppel képviseltette magát.

FlexCart + Optima PH 8 HD e-drive

A növekvő üzemanyagárak és munkadíjak a bizonytalan terményárakkal kombinálva az üzemeltetési költségek kritikus vizsgálatát követelik minden munkagép esetén. Ami a függesztett gabonavetőgéptől elvárható, az a gyors megtérülés, nagy teljesítmény, sokoldalúság és alacsony traktor-teljesítményigény. A múltban gyakran lehetetlen volt olyan munkagépet találni, amely mindezen előnyöket teljesíti. A Kverneland ezért fejlesztette ki a FlexCart-ot, amely egy különböző vető- és műtrágyaszóró eszközzel való munkára előkészített többfunkciós vetőmag-szállítókocsi. Jelenleg a FlexCart az Optima PH 6m e-drive 8, 12 vagy 16 soros szemenkénti vetőgéphez, mint műtrágyaszállító és 2012 őszétől 8 m CX-ultra vetőgerendellyel érhető el. 

Rugalmasság és könnyű kezelhetőség a legjobb minőségű vetésért

A KvernelandAccordFlexCart rugalmasságával és robosztusságával ugyanúgy meggyőző, mint a részletekben lévő ötletes megoldásaival. A 4.300 literes tartálytérfogat csökkenti a feltöltéshez szükséges időt, melynek eredményeként növekszik a hektárteljesítmény. A magtartály rakodó padozattal szerelt az ideális karbantartás-, és a feltöltőcsiga működésének figyelemmel követése - érdekében. A tartályban elhelyezett kiegészítő lépcsőfokok pedig a karbantartást teszik biztonságossá.

DEKALB vetőgép

A megfelelő vetésminőség eléréséhez napjainkra olyan technikai rendszerek érhetők el akár 10-20 éves vetőgépekre is, amelyekkel a legmodernebb vetőgépek minőségében lehet dolgozni. A DEKALB fejlesztői Európában építették ezt a vetőgépet, mely minden eszközzel rendelkezik a professzionális vetésminőségéhez.

Négysoros, mikrogranulátom-szóróval felszerelt vetőgép



A DEKALB fejlesztői csapata több éve hangsúlyozza a vetésminőség fontosságát, illetve a homogén, egyöntetű kelést, mint a magas hozamok zálogát. Ezen túlmenően a megfelelő minőségű vetés nélkül értelmét veszíti az a precíz tőszám-ajánlat, amit több éve biztosítanak a termelőknek. A vetőgép elemei biztosítják az egyenletes vetésmélységet és tőeloszlást, a változtatható tőszám kivetésének lehetőségét, továbbá azt az elvi módot, ahogy a térképeket a DEKALB fejlesztői készítik.

Güttler front talajművelő - Európa legnagyobb front magágykészítő kínálata

A Güttler Duplex Front magágykészítők a „duplex” elrendezésnek és a rugóskapáknak köszönhetően nagy rögtörő képességűek, így ezekkel a gépekkel durva, rögös talajon is kiváló eredmény érhető el. A Duplex jó munkát végez még a kötöttebb, agyagos talajon is; a Güttler hengerpár, a prizmacsillagok, a kétsoros, öntisztító elrendezésnek köszönhetően nem ragad be.  

Akár még köves talajon is használható

Kevesebb művelettel egyenletes vetésmélységű magágy készíthető, ugyanis egy menetben végezhetjük el a szántáselmunkálást, a magágykészítést és a vetést. Ilyen módon idő, energia és pénz takarítható meg. Futóművel és vonórúddal hátsó vontatáshoz is alkalmas, így a front függesztésű magágykészítő vontatott gépként is üzemeltethető.

Kuhn Maxima 2 TS 950

A fejlesztés során a fő cél a gép súlypontjának kedvezőbb eltolása volt, megtartva az előző generációkedvező szilárdsági tulajdonságait. Így alakították ki a teljesen áttervezett három pont függesztő szerkezetet, aminek köszönhetően a legnagyobb terhelést jelentő műtrágya tartály közelebb kerülhetett a traktor függesztő szerkezetéhez, kialakítva a kedvezőbb nyomatéki viszonyokat. Az 560 és az 1350 literes mellett a Maximákon a 950 literes térfogatú változat is elérhető. A tartályok alatt elhelyezkedő műtrágya-adagolókba új, poliuretán alapanyagú adagolóegység került. Ennek előnye, hogy – az egymáson könnyebben elforduló anyagok minőségének köszönhetően – a meghajtásához kisebb nyomaték elegendő.

Teljesen új kialakítású a vetőgép pneumatikus rendszere

A központi mikrogranulátum-szóró mérete is változott, az alapkivitel 150L-re növekedett és továbbra is elérhető egy 2. központi mikrogranulátum-tartály a több különböző anyag kijutatásához. Teljesen új kialakítású a vetőgép pneumatikus rendszere, de megmaradt a kedvező üzemeltetési tulajdonságokkal rendelkező központi vákuumcsatorna, ami nagyon könnyű tisztítást tesz lehetővé, és megakadályozza a por és a csávázószerek légkörbe kerülését. Lekerült a korábban alkalmazott ciklon a szélső sorokról, aminek köszönhetően a rosszabb minőségű, poros frakciót tartalmazó műtrágyák is maradéktalanul a talajba kerülnek.

Monosem NX M 6 soros vontatott vetőgép

A Monosem vetőgépek sikere a mai napig a nagyszerű és az egyszerű kapcsolatán múlik. A váz 3 méteres szállítási szélességű, a műtrágyatartály 1000 literes, a mikrogranulátum-szóró tartályok pedig ezzel összhangban lettek méretezve. A vetőelem nagyon robosztus, akár 250 kg feletti csoroszlyanyomás is elérhető. Emellett rendelkezik azzal a Monoshox-nak nevezett lengéscsillapítóval, mellyel ésszerű határok között megnövelt sebesség mellett is ugyanaz a munkaminőség tapasztalható, melyet korábban csak 8-9 km/h mellett tudott a gép, így nyugodtan dolgozhatunk 11-12 km/h-val, akkor is pontos lesz a tőszám és a vetési mélység.

A jól kiválasztott vetőgép a pontos, precíz vetés alapja

Természetesen a vetőgéppel megoldható a sorelzárás, amivel az inputanyag-költségek csökkenthetőek. A sorelzárás a Monosem gyári kuplungjai a Topcon rendszerrel kombinálva működik. „A gazdálkodók az egy hektáron való minél nagyobb hozam elérésére törekednek, melyet a szeszélyes időjárás jelentősen befolyásol. Igyekszünk mindent megtenni, hogy partnereinket friss információkhoz juttassuk azért, hogy a lehető legtöbbet profitáljanak a rendelkezésükre álló erőforrásokból és minél jobb betakarítási eredményeket érjenek el” – mondta Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója.

JD exactemerge 16 soros vetőgép

A KITE Zrt. által forgalmazott John Deere ExactEmerge vetőgép 8-24 soros változatokkal rendelkezik, függesztett és vontatott kivitelben is elérhető, valamint 4-16 km/h munkasebességre képes. Intelligens megoldásai révén képes az aktív csoroszlyaterhelés-szabályzásra, menet közben, automatikusan – a nagysebességű munkavégzés mellett is biztosított – a munkamélység-tartás. A kanyarkompenzációnak köszönhetően görbe nyomvonalon végzett munka esetén is minden soron biztosított a precíz tőtávolság-tartás. JD Link és FarmSight hozzáféréssel bír.

Kimagasló területteljesítmény, jelentős minőségjavulás a kukoricavetésben

Az ExactEmerge vetőkocsiknál vetőmag-adagolás kontrollja 100%-os a vetőtárcsától egészen a magárokig. Elektromos hajtású vetőtárcsás és elektromos hajtású lehordó kefés kialakítással rendelkezik, amely teljes mértékben kizárja a gravitáció szerepét a vetőmag magárokba juttatása során. A rendszer segítségével 16 km/h munkasebesség mellett is kiváló tőtávolság-tartás érhető el.

Fényképgalériánkért kattintson!

I. rész: Szakmai előadások a VETŐNAPON

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!