Üzleti tervezéssel határozzák meg az agrárberuházásokat

Agro Napló
A Takarék Agrárközpont várakozása szerint húszmilliárd forinttal emelkedhet a második negyedévben az agrárhitel-állomány összege – írta a Magyar Hírlap. A tavaszi munkák elvégzéséhez ugyanis jelentős többletforrás kell, ilyenkor jelentkezik a termelési költségek, finanszírozási igények nagy része.

Talán soha többé nem lesz ilyen kedvező alkalom a mezőgazdaságban beruházni, mint ebben és a következő évben – mondta a Magyar Hírlapnak Fórián Zoltán, a Takarék Agrárközpont vezető agrárszakértője. Hozzáfűzte: a támogatási rendszer nyújtotta lehetőségek a közvetlen kifizetések, a vidékfejlesztési pályázatok és a nemzeti támogatások szintjén is igen optimálisak, ráadásul soha nem volt még ilyen olcsó a külső forrás, összességében ennyire kedvező kondíciókkal nem találkozott még a magyar gazda.

Az agrárszakértő szerint nem szabad, hogy a támogatások, pályázatok határozzák meg a beruházási döntéseket, ehelyett előrejelzésekre épülő, megalapozott üzleti tervezésre van szüksége a gazdálkodóknak. Valamennyi elérhető támogatást igénybe kell venni, de a fejlesztéseket úgy kell megvalósítani, hogy azok megfeleljenek a piaci követelményeknek. Tisztában kell lenni szerinte azzal is, hogy a jelenlegi támogatási rendszer nem marad fenn örökké. Az uniós támogatásokat közvetítő Vidékfejlesztési Program (2014–2020) utolsó pályázatait hamarosan, várhatóan még márciusban kiírják, majd felgyorsulnak a bírálatok, megkezdődnek a kifizetések. A folyó pénzügyi-kifizetési ciklus utolsó éveiben már a kedvező pénzintézeti forrásokra helyeződik majd a hangsúly a beruházások finanszírozása során. Ezt a folyamatot a közös uniós agrárpolitika tervezett reformja is minden bizonnyal erősíti majd. Fórián Zoltán arra számít, hogy a közvetlen kifizetések mértéke a mostaninál mindenképpen alacsonyabb lesz az Európai Unióban 2020 után.

A szakember úgy véli, az eljövendő hónapokban jelentősen növekszik az agrárhitelek iránti igény. A Takarék Agrárközpont előrejelzése szerint a második negyedévben – az első negyedévihez képest – igen jelentős, milliárdokban mérhető friss hitelre lesz szükségük a gazdálkodóknak. Mindez azzal magyarázható, hogy a tavaszi munkák elvégzéséhez számottevő többletforrás kell. Minthogy a mezőgazdaságban az esztendő második negyede a tavaszi munkák időszaka, így ilyenkor jelentkezik a termelési költségek, finanszírozási igények nagy része. Ezért ebben az időszakban idén négy-öt százalékkal növekedhet a hazai agrárhitel-állomány a január–márciusihoz képest. A Takarék Agrárközpont várakozásai szerint a második negyedévben mintegy húszmilliárd forintnyi új kölcsön tevődik hozzá a jelenlegi, csaknem 450 milliárd forint körüli hitelállomány összegéhez.

Forrás: Magyar Hírlap/nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!