2024. április 25. csütörtök Márk

Újra megnyílnak az élelmiszeripari és kertészeti átmeneti támogatási programok

Agro Napló
Az Agrárminisztérium (AM) augusztus 31. és szeptember 14. között a Gazdaságvédelmi Alapból kapott forrásokból, a mezőgazdaságnak biztosított források terhére ismételten megnyitja a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program első ütemében meghirdetett élelmiszer-feldolgozói és dísznövény ágazat részére kidolgozott átmeneti támogatási programját – közölte az AM lapunkkal.

A Magyar Közlöny 192. számában megjelent 41/2020. (VIII. 19.) AM rendelet több ponton módosítja az átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 20/2020. (VI. 19.) AM rendeletet valamint az élelmiszer-feldolgozást és az egyes kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló rendelkezéseket.

Mindennek alapján a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében az újabb kérelmezési időszakban azok az érintett vállalkozások, gazdaságok jogosultak támogatási kérelmet benyújtani, amelyek az első támogatási körben ezt nem tudták megtenni. A támogatások igénybevételének egyéb feltételei változatlanok, azaz az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások 125.000 forintot, a dísznövény-termesztők pedig 500.000 forint mértékű támogatást igényelhetnek a foglalkoztatottak után.

A támogatási kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) elektronikus úton, az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül lehet benyújtani. Az újabb kérelmezési időszakban benyújtott kérelmekre megállapított jogos támogatási igényekre az élelmiszer-feldolgozói és dísznövény ágazat részére elkülönített 8 milliárd, illetve 1,4 milliárd forintnyi keretösszeg és az első kérelmezési körben benyújtott összes jogos támogatási igény alapján megállapított támogatási összeg különbözetét használják fel.

Támogatási kérelmet kizárólag az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben nyilvántartatott ügyfelek tudnak benyújtani, ezért az ügyfél-azonosítóval még nem rendelkező kérelmezőknek javasolt mihamarabb nyilvántartásba vételi kérelmüket benyújtani a Magyar Államkincstárhoz – olvasható az ismertetőben.

További részletek és a benyújtásról szóló Kincstári Közlemények a Magyar Államkincstár oldalán érhetőek el:
Élelmiszer-feldolgozó átmeneti támogatása
Kertészeti tevékenységet végző átmeneti támogatása

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!