MENÜ

Újra drágulás a nemzetközi élelmiszerárakban

A cukor, búza és pálmaolaj fűtötték a FAO indexet

2021.09.06.

Gyorsan magukra találtak a nemzetközi piaci élelmiszerárak, mivel két hónap csökkenés után újra drágulást regisztráltak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői a cukor, búza és növényi olajok árának növekedése miatt.

Búzát aratnak Ukrajnában. ©FAO/Anatolii Stepanov 

 

A FAO élelmiszerár-index 3,1%-kal nőtt júliushoz képest és így 32,9%-kal haladja meg a 2020. augusztusi értéket. A mutató a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek havi árváltozását követi.

Megugrott a cukor ára a világpiacokon, a 9,6%-os emelkedést részben a brazil fagykár indukálta. Valamelyest ellensúlyozta ezt a jó várható termés Indiában és az Európai Unióban, illetve a nyersolajár-csökkenés és a brazil reál gyengülése.

A FAO növényi olaj árindexe 6,7%-kal nőtt augusztusban, ahogy történelmi magasságokba emelkedett a pálmaolaj ára a lehetőségekhez képest alacsony termelés és a készletek csökkenése miatt Malajziában. A repce- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzése szintén nőtt.

Július óta 4,3%-ot erősödtek a gabonaárak is. A búza 8,8%-kal ugrott meg a nagyobb exportőr országok csökkent kibocsátása miatt. Ezzel szemben a kukorica ára 0,9%-kal zsugorodott köszönhetően a pozitív termelési kilátásoknak Argentínában, az EU-ban és Ukrajnában. A rizs nemzetközi ára továbbra is lejtmenetben van.

Mérsékelten erősödött a húsárindex is, miután Kína erős keresletet generált a szarvasmarha- és birkahús piacán, Kelet-Ázsia és a Közel-Kelet országai pedig a baromfihús piacát fűtötték. A sertéshús ára a kínai és európai kereslet apadásával párhuzamosan csökkent.

A tejtermékek árindexe gyenge csökkenéssel zárta az augusztust, miután mérséklődött a tejpor nemzetközi ára a visszafogott importkereslet és az erős csendes-óceáni exportkészlet közepett, ellensúlyozva még a dráguló vaj és sajt árait is.

Kisebb, de így is bőséges gabonatartalékok 2021-ben

A júliusi becslést csökkentve 2 788 millió tonnára várják a szakértők a 2021-es globális gabonatermelést, ami így is 0,7%-kal a tavalyi mennyiség fölött lesz – olvasható a FAO Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentésében.

A búzatermelés 0,7%-kal csökken, de így is eléri a 769,5 millió tonnát idén, főként az elhúzódó észak-amerikai szárazság, illetve a kedvezőtlen kazahsztáni és orosz időjárás miatt.

A visszafogott Brazil termelés ellenére a szemestermények kibocsátása várhatóan 1,3%-kal nő elérve az 1 499 millió tonnát. A globális rizstermés 0,9%-os éves növekedéssel elérheti a rekord 519 millió tonnát.

A FAO a gabonafelhasználás 1,4%-os bővülését várja a 2021–2022-es szezonban, főként az élelmiszerek és az állati takarmány iránti megnövekedett kereslet miatt. Mindemellett csökkenés várható a globális gabonakereskedelemben (-1,3%) főként a búza és szemestermények esetén, a rizskereskedelem ellenben bővülni fog.