Újabb földhaszonbérleti szerződéseket adott át Bitay Márton - Videóval

Agro Napló
Foglalkoztassanak minél több embert, tartsanak minél több állatot, hogy hozzájáruljanak a vidék Magyarországának fejlődéséhez – mondta dr. Bitay Márton az állami földhaszonbérlethez jutott gazdák előtt tartott beszédében. A Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára Ócsán és Kecskeméten nyújtotta át a nemzeti parkok pályázatain nyert szerződéseket. Bitay Márton szerint a Földet a Gazdáknak Program megtízszerezi az agráriumból élő haszonbérlő gazdák számát.

A kormányzat kaotikus földnyilvántartási állapotokat örökölt a Nemzeti Földalapnál – szögezte le Ócsán, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban (DINPI) tartott rendezvényen dr. Bitay Márton. A zavaros viszonyok tisztázása komoly munkát rótt a kabinetre, hiszen 2010-ig nem készült vagyonleltár: nemzeti tulajdonú területek hevertek parlagon, miközben a kisgazdaságok nem juthattak földhöz.

A baloldali kormányok ugyanis a nagygazdaságokat támogatták, hatalmas birtoktestek használatára kötött kontraktusokkal. A Nemzeti Ügyek Kormánya azonban az agrárközéposztály megerősítése mellett tett hitet, ezért a magyar agrártörténetben először pályázati rendszert alkotott a családi gazdaságok gyarapodása érdekében. A nyertes pályázók nyolcvan százaléka természetes személy, tehát valótlan a vád, hogy többségében cégcsoportok kapnak lehetőséget a földhasználatra.

Füri András, a DINPI igazgatója tájékoztatott: a védett területeken első körben meghirdetett 1214 hektárt száz százalékban nyerték természetes személyek. Hat fiatal gazdából négy nyert használati jogot a meghirdetett területek mintegy egyharmadán. A kontraktusok Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyei gazdákkal köttettek egységesen tíz esztendőre. Elhangzott: a DINPI által második körben 2013. augusztus 30-án 3865 hektár területen kialakított 102 birtoktest lesz meghirdetve Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Nógrád és Pest megyében.

A Kiskunsági Nemzeti Park (KNPI) kecskeméti székhelyén harminchat gazdának nyújtott át haszonbérleti szerződést dr. Bitay Márton. Az állami földprogramért felelős államtitkár kijelentette: a szocialista kabinet 600 ezer hektár állami terület használatára összesen hatszáz szerődést kötött, míg a második Orbán-kormány fele ekkora állami területet hozzávetőlegesen hatezer gazdára bízza majd. A kabinet szándéka, hogy minél több gazda földhöz jusson. Hozzátette: a föld kikerül az üzlet világából. Az új földtörvény magyar gazdák kezébe helyezi a magyar föld sorsát, a zsebszerződések elleni küzdelmet tovább folytatja a kabinet. A föld nem a spekuláció célpontja lesz, hanem valódi termelés alapja.

Magyar Gábor, a KNPI igazgatóhelyettese közölte, hogy első körben 5713 hektár védett ingatlant hirdettek meg Bács-Kiskun és Csongrád megyében. A pályázatokat 97 százalékát természetes személyek nyerték el, ami a területek 90 százalékát érinti. Minden induló fiatal gazda nyert használati jogot, a meghirdetett területek ötödére.

Tudatta, hogy a második pályázati körben 2013. augusztus és szeptember hónapokban 12. 480 hektár terület lesz meghirdetve Bács-Kiskun és Csongrád megyében, illetve további 5. 230 hektár területű védett ingatlan lesz meghirdetve szeptemberben. Összesen 256 birtoktest lett kialakítva a kiskunsági nemzeti parki kezelésben lévő földekből, szeptemberben pedig ezen felül még újabb 96 birtoktestre lehet pályázatot benyújtani.

Magyarország Kormánya tovább folytatja a Földet a Gazdáknak Programot, a vidék népességmegtartó erejének növelése és az agrárközéposztály megerősödése érdekében.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!