A készpénzes földvásárlások ideje lejárt

Agro Napló
Jövőre már csak banki átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet megfizetni a vételárat. A készpénzes fizetés lehetősége megszűnik.

Elfogadta az Országgyűlés az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot, mely tartalmazza ezt a szabályt is.

A transzparencia elősegítése érdekében tavaly év elején lépett életbe az a szabály, hogy – bizonyos kivételektől eltekintve – a pénzben kikötött haszonbért kizárólag banki átutalással vagy belföldi postautalvánnyal lehet megfizetni. A haszonbérleteknél már ekkor megszűnt a készpénzes fizetés lehetősége.

A most elfogadott törvénymódosítás szerint a föld tulajdonjogának átruházásakor a szerződéses összeget kizárólag banki átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet teljesíteni. Kivéve azokat az eseteket, amikor nincs szükség az ügylet hatósági jóváhagyására. Ilyen az állami, önkormányzati földek értékesítése, az ajándékozás vagy a közeli hozzátartozók közötti tulajdonjog átruházás, továbbá a gazdaságátadási szerződéssel vagy telekalakítással való tulajdonszerzés – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

A törvényi megfogalmazás szerint ez az előírás nemcsak az adásvételeknél, hanem bármely, nem ingyenes tulajdonjog átruházás esetén alkalmazandó a szerződésben szereplő ellenérték teljesítésére.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Módosult a hegyközségi törvény

Módosult a hegyközségi törvény

A 2023. évi XLIV.  törvény 128. §-141. §-a módosítja a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvényt (Hktv.), amely módosítások jelentős része 2023....

Hogyan fizessük a földbérleti díjat?

Hogyan fizessük a földbérleti díjat?

Január 1-től egy új szabályozás lépett életbe a haszonbér megfizetésében, eszerint csak banki átutalással vagy belföldi postautalvánnyal lehet fizetni...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!