Újabb élelmiszerek áfája csökkenhet

Agro Napló
A baromfihús, a tojás, valamint a friss tej áfájának idén januári csökkentése után a kormány dolgozik azon, hogy további termékek közterhe is csökkenjen – tudta meg a Magyar Idők a Földművelésügyi Minisztériumtól.

Eszerint jövőre a tejföl, a túró és a sertésbelsőségek áfája is csökkenhet.

Az 5 százalékos áfakulcs bevezetését a tejfölnél és a túrónál már tavaly novemberben kezdeményezték a kormánynál, ahogy a fogyasztási tejek áfatartalmának csökkentését is - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az ágazati szereplőknek jelentős költségmegtakarítást eredményez az áfamérséklés, a fogyasztás erősítése érdekében pedig fontos, hogy további, az ágazatot érintő adómérséklés jöjjön.

A januári csökkentéssel kapcsolatban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, nem nyeli le a kereskedelem az áfacsökkentésből származó megtakarítást, azt teljes mértékben megkapják a vásárlók. A baromfitermékeknél a 17, a friss tejnél a 11 százalékos megtakarítást teljes egészében a fogyasztók kapják.

Neubauer Katalin, a kisboltokat tömörítő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kisebb üzletekben is azonnal csökkentek az árak. A januártól rendelt termékeket már az alacsonyabb áfakulccsal szállítják, így nem kell azzal számolniuk a vásárlóknak, hogy a hónap elején csak a nagy láncok tudnak árat mérsékelni.

Nemcsak a fogyasztók, de a baromfi- és a tojáságazat számára is rendkívül kedvező az intézkedés. Az alacsonyabb forgalmi adót már nem éri meg elcsalni, így egy idő után a fogyasztói árak tovább csökkenhetnek - véli Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökken a tejtermékek ára az ALDI-nál!

Csökken a tejtermékek ára az ALDI-nál!

Az ALDI Magyarország tovább folytatja a tartós árcsökkentést, és június 12-től 85, elsősorban hűtött termék árát csökkenti jelentősen, akár mintegy 45...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!