Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Agro Napló
Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet a cég exportja – közölte az MTI.
Fotó: Karnok Csaba

Nagy István agrárminiszter az eseményen tartott sajtótájékoztatón rámutatott: „a vetőmag a magyar mezőgazdaság csúcsterméke, olyan termék, melyben benne van minden, a Kárpát-medencére jellemző hagyomány, tapasztalat és tudás, amire méltán lehet büszke minden kutató".

A Gabonakutató Nonprofit Kft. – amelynek egyik fő tevékenysége ma is a minőségi vetőmag-előállítás – világszerte elismert tudományos potenciállal rendelkezik. A cégen belül valósul meg a kutatás, az innováció, a kereskedelem és az erre épülő marketingtevékenység – összegezte a munka lényegét a tárcavezető. Kiemelte: a Gabonakutatónak munkája során tőkeerős világcégekkel kell versenyeznie.

Nagy István kifejtette, a szegedi cég stratégiai szerepet tölt be a magyar gazdák GMO-mentes vetőmag-ellátásában, és jelentős exportteljesítményt nyújt. A Gabonakutató versenyképességének növeléséhez elengedhetetlen a cég pénzügyi megerősítése is. Ezért döntött a kormány egy 460 millió forintos tőkeemeléséről. A tőkeemelés lehetővé teszi az új vetőmagüzem kialakítását Kiszomborban.

Ennek köszönhetően a Gabonakutató korábban tudja feldolgozni a vetőmagot, ami komoly versenyelőnyt jelenthet az exportpiacokon. A beruházás nagyobb mennyiségű és magasabb minőségi követelményeknek megfelelő megrendelés teljesítését teszi lehetővé, megerősíti a vállalkozás szerepét is a magyarországi vetőmag-előállításban.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója arról beszélt – tájékoztatott a NAIK -, ami az autóversenyzésben a Forma-1, az az agráriumban a vetőmag-előállítás, vagyis: ez csúcstechnológia a mezőgazdaságban. Hangsúlyozta: Magyarország ott van a világ elitjében, a TOP 5-ben ezen a szakterületem, az USA, Franciaország, Hollandia és Németország mellett.

Elhangzott továbbá, hogy a vetőmagpiacra az a jellemző, hogy mindig több az export, mint a belföldi felhasználás. Évente a 180-200 milliárd forint összértékű magyar vetőmag-előállítás gerincét a kukorica, a napraforgó és a repce adja. Hozzátette: az alacsony fajlagos érték miatt a kalászos-vetőmagot döntően belpiacon értékesítik.

A cég tájékoztatása szerint a Gabonakutató csaknem 1900 hektáron évente 8500-9000 tonna vetőmagot állít elő Kiszomboron és Táplánszentkereszten. A termelt vetőmagból mintegy 5 ezer tonna kalászos, 2 ezer tonna szója, 700-800 tonna hibridkukorica, 150-200 tonna cirok, 100-150 tonna pedig repce.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!