Új irodákkal bővült a FAO budapesti szolgáltató központja

Agro Napló
Új irodahelyiségeket kapott a FAO Közös Szolgáltató Központ (FAO SSC) a Földművelésügyi Minisztérium (FM) épületében, a 900 négyzetméteres bővítéssel immár 4600 négyzetméternyi irodaterület áll az ENSZ szakosított szervezetének rendelkezésére Budapesten. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön az új irodák szoboravatással összekötött megnyitóján hangsúlyozta, Magyarország számára kiemelten fontos az ENSZ szervek jelenléte.

A miniszter elmondta: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Közös Szolgáltató Központ 2008 óta működik a szaktárca épületében, büszkék arra, hogy méltó helyet biztosíthatnak Budapesten a FAO hivatalainak, a közös szolgáltató központnak, valamint az európai és közép-ázsiai regionális hivatalnak. A közös szolgáltató központ az elmúlt időszakban dinamikusan fejlődött, az iroda alkalmazottainak száma közel kétszeresére nőtt. Fazekas Sándor jelezte: az új irodákkal lehetővé válik, hogy bővüljön a központ.

Jelenleg 45 új alkalmazott felvételére van lehetőség, azonban perspektivikusan - a FAO SSC szükségletei szerint - további 25 fős bővítés is lehet - mondta az MTI-nek a miniszter. A szolgáltató központban jelenleg mintegy 125-en dolgoznak.

A felújítás és a bebútorozás költsége mintegy 380 millió forint, amit a magyar kormány finanszírozott.

A budapesti FAO hivatalokban mintegy 200 alkalmazott dolgozik, akiknek több mint a fele magyar. A miniszter szerint a fiatal magyar munkavállalók számára kivételes lehetőség, hogy Magyarországon, egy rangos nemzetközi szervezetnél, az ENSZ kötelékében dolgozhatnak, úgy szerezhetnek nemzetközi tapasztalatokat, hogy közben Magyarországon élnek. Arra biztatta a nyelveket beszélő fiatalokat, pályázzanak a FAO és más budapesti hivatalok által meghirdetett állásokra. A szaktárca a gyakorlatban is támogatja ezt azzal, hogy 11 szakértői és adminisztratív pozíciót finanszíroz a FAO regionális hivatalában - tette hozzá.

Vladimir Rakhmanin, a FAO európai és közép-ázsiai vezetője ugyancsak hangsúlyozta, várják azokat a fiatal magyar munkavállalókat, akik szakmai tapasztalatokat szeretnének szerezni a szervezetnél. Ez nagy tapasztalat számukra, megértik a FAO munkáját, miközben hozzájárulnak az éhség megszüntetésére tett erőfeszítésekhez - mondta.

A regionális vezető felidézte: évekkel ezelőtt Magyarország kezdeményezte az élelmezési világnap megtartását, méghozzá október 16-án, azon a napon, amelyen a FAO-t alapították 1945-ben. Hozzátette, a FAO központjában büszkén állítottak ki egy darabka magyar földet, elismerve ezzel Magyarország rangját a mezőgazdasági tudás és szakértelem területén.

Kitért arra is, a magyar kormány a FAO-val együttműködve minden évben agrártudományi tanulmányokat folytató diákokat fogad a világ különböző tájairól, ezáltal hozzájárul más országok, más kontinensek fenntartható mezőgazdaságának fejlesztéséhez. Beszélt arról is, hogy Magyarország mindig támogatta a FAO globális kezdeményezéseit, tanácsokat adott kialakításukhoz, példaként említette a családi gazdálkodást, a talaj és a hüvelyesek nemzetközi évét.

Az új irodák átadásakor leleplezték a magyar kormány által a FAO-nak adományozott szobrot. A Delelő magyar szürkemarha gulya című alkotás Győrffy Sándor munkája.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!