Új agrárgép-beruházást adtak át Nyírteleken

Agro Napló
A jelen helyzetben stratégiai fontossággal bír minden olyan magyarországi beruházás, amely hozzájárul a mezőgazdaság teljesítményének növekedéséhez – jelentette ki Szijjártó Péter Nyírteleken.
Átadták az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. beruházását Nyírteleken, fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

A külgazdasági és külügyminiszter az AJG Agrogép Jármű- és Gépgyártó Kft. beruházásának átadásán azt mondta:

„Most van igazán nagy szükség a mezőgazdasági teljesítmény fenntartására, különös tekintettel arra, hogy az élelmiszerrel való önellátás képessége szó szerint létfontosságú üggyé, nemzetbiztonsági kérdéssé vált”

– fogalmazott.

Ennek kapcsán pedig leszögezte, hogy a kormány meghozta a szükséges döntéseket, az ukrajnai háborúra tekintettel előzetes bejelentési kötelezettséget vezetett be a gabonakivitelre, illetve 12,5 százalékról 80 százalékra emeli az agrártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét.

A mezőgazdasági gépek és járművek gyártásával foglalkozó AJG vállalat most átadott fejlesztésének értéke 565 millió forint, amelyhez az állam 282 millió forint támogatást nyújtott, így segítve 130 munkahely megtartását – értesült az Agro Napló.

Beszédében Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Magyarország a pótkocsik és félpótkocsik exportjában hetedik a világranglistában, miután a kivitel értéke az utóbbi tíz évben 2,5-szeresére nőtt. Mint mondta, részben ennek is köszönhető, hogy továbbra is a nemzetgazdaság gerincoszlopát adja a járműipar, amelynek termelési értéke idén januárban 11 százalékkal emelkedett.

A miniszter ezután kiemelte, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig ötvenkét vállalat élt a kormány beruházásösztönzési programjával. Ennek keretében itt összesen 30 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket 13 milliárd forintos állami támogatással, így segítve 12 ezer munkahely megőrzését.

Hangsúlyozta: a megyében a munkanélküliségi arány tíz év alatt a felére, 19 százalékról 10 százalék alá csökkent, miközben az ipari termelés értéke 400 milliárd forintról 1200 milliárd forintra nőtt. Majd hozzátette, hogy mára ez hazánk egyik legversenyképesebb régiója, amit az is jól mutat, hogy ide érkezett tavaly a harmadik legtöbb beruházás.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!