MENÜ

Továbbra is fennállnak a gabonakiviteli intézkedések

Agro Napló 2022.05.02.

Az állattenyésztők takarmányellátása, illetve a lakossági élelmiszerigények biztosítása érdekében a kormány két hónappal meghosszabbítja a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget.

 

Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium pénteken kiadott közleményében azt nyilatkozta, hogy a korábban bevezetett gabona-, olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettség sikeresnek minősíthető, az intézkedés elérte célját. Hozzátette, a rendkívüli világpiaci kereslet ellenére sikerült elkerülni a hazai kivitel megugrását, így a belső ellátást sikerült megvédeni.

A tárcavezető kifejtette, az orosz-ukrán konfliktus továbbra is komoly bizonytalanságot hordoz a mezőgazdasági termények világpiacán, a hazai árumozgások szoros nyomonkövetése ezért továbbra is szükséges – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Nagy István kiemelte, kontrollra van szükség ahhoz, hogy az élelmiszer- és a takarmányipar számára megfelelő mennyiségű termény álljon rendelkezésre. Ennek megfelelően a kormány két hónappal – július közepéig - meghosszabbította az intézkedést. Ha úgy ítéljük meg, hogy a készletet védeni kell, az állam élni fog elővásárlási jogával - hangsúlyozta a tárcavezető.

Nagy István leszögezte, a kormány minden lehetséges intézkedést megtesz a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)