Többlettámogatással ösztönzik a fiatal gazdákat

Agro Napló
Összesen közel hetvenmilliárd forintos támogatást kaptak a fiatal gazdák, az európai uniós forrásokból eddig csaknem 1300, negyven év alatti termelő elindulását segítette a kormányzat.
Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám, Magyar Nemzet

Jelentős támogatásra számíthatnak a következő európai uniós finanszírozási ciklusban a fiatal mezőgazdasági termelők Magyarországon. Az Euró­pai Bizottság előtt lévő stratégiai tervben – amely a 2027-ig szóló közös agrárpolitika forrásainak hazai felhasználását foglalja össze – a kormányzat a már meglévő konstrukciók mellett további támogatási elemeket is tartogat a negyven év alatti termelők részére. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában rámutatott: a kormány döntése alapján 2027-ig minden eddiginél több, mintegy 4256 milliárd forintot fordíthatunk a vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére; a vidékfejlesztési forrásokból természetesen a fiatal gazdák is részesülnek – értesült a Magyar Nemzet közleményéből az Agro Napló.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a termelői generációváltás ösztönzésére szolgáló intézkedéseket a Vidékfejlesztési program külön alprogramban foglalta össze, melynek alapján a fiatal gazdák a különböző beruházásokat támogató pályázatokban az alaptámogatási intenzitáson felül tíz százalékponttal növelt támogatásra jogosultak.

Az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként 1172 fiatal részesült mintegy 53,7 milliárd forintos támogatásban. Az alprogram másik jelentős intézkedése a fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott induló támogatás, amelynek keretében 1298 igénylő részére 16,2 milliárd forintot biztosítottak

– derült ki a miniszter válaszából.

A tervek szerint ezen két támogatási formára a 2022 utáni időszakban is támaszkodhatnak majd a fiatal termelők. A generációváltást pedig újabb elemekkel is ösztönözné a kormányzat. A programban új elemként jelenik meg a gazdaságátadás támogatása, amivel a cél annak ösztönzése, hogy a nyugdíjkorhatárhoz közel álló gazdálkodók mezőgazdasági üzemeit fiatalabb termelők vegyék át. Ráadásul a gazdaságátadásban részt vevők a beruházási támogatások esetében szintén többlettámogatásban részesülnek majd – hívta fel a figyelmet Nagy István.

A szaktárca vezetője szerint a fia­talok elindulását az európai uniós források mellett a kedvezményes finanszírozási konstrukciók is segítik. A Széchenyi-kártya program részeként bevezetett agrár Széchenyi beruházási hitel Go konstrukció keretében folyósított hitel maximális összege egymilliárd forint, futamideje legfeljebb tíz év.

A támogatás figyelembevételével fizetendő kamat évente fix 0,5 százalék, a saját erő a beruházási költségek tíz százaléka. A hitelhez az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány legfeljebb kilencvenszázalékos mértékű készfizető kezessége kötelező elemként kapcsolódik, a támogatás figyelembevételével évi 0,5-1 százalékos díjjal.

Nem mindegy, ki viszi tovább a vállalkozást

A generációváltás az elmúlt években központi kérdéssé vált a hazai agráriumban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi agrárcenzusának eredményei szerint a 65 évesnél idősebb termelők – akiknek már vannak terveik a gazdaságuk jövőjéről – négyötöde gondolja úgy, hogy családi körben viszik majd tovább a gazdálkodást, a 40 év alattiaknál ugyanez az érték több mint kilencven százalék.

Annak érdekében, hogy a családon belüli gazdaságátadás minél gördülékenyebb legyen, az Agrárminisztérium a múlt évben külön jogszabályt dolgozott ki, amit az Országgyűlés nagy többséggel el is fogadott.

Az úgynevezett gazdaságátadási törvény nagyfokú rugalmasságot biztosít az átadás formájára és a felek kötelezettségeinek teljesítésére. Ennek megfelelően az átadás megvalósítható részben vagy egészben, ajándékozással, tartási vagy életjáradéki szerződéssel. Ezenkívül a felek megállapodhatnak egy együttműködési időszakban, amelynek során a gazdaságátvevő – megegyezésük szerint – teljesítheti a fizetési kötelezettségét.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!